CITA AMB LA HISTORIETA NIPONA

La cultura japonesa ocupa Montjuïc

El Saló del Manga que comença avui batrà rècords

Preparatius, ahir, a l’estand de Norma Editorial del Saló del Manga.

Preparatius, ahir, a l’estand de Norma Editorial del Saló del Manga. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS
BARCELONA

El Saló del Manga de Bar-celona inicia avui la seva edició més ambiciosa. Més metres quadrats, més expositors, més activitats i més hores obert per mirar d'atendre la cada vegada més creixent demanda del públic per la cultura japonesa, que ha convertit aquesta trobada en una de les que congreguen un nombre més gran d'assistents a Barcelona (130.000 l'any passat). No obstant, malgrat tots els esforços, la 21a edició d'aquesta fira neix petita, perquè les entrades tant per dissabte com per diumenge ja estan esgotades, mentre que les de demà es podrien acabar aviat.

«El manga és com un gran tronc del qual surten diverses branques: còmic japonès, anime, cosplay (disfresses), gastronomia, cultura tradicional...», assenyala el coordinador d'exposicions del Saló del Manga de Barcelona, Oriol Estrada. Aquesta és l'essència del Saló del Manga: malgrat el nom de la fira, aquesta cita s'ha convertit en una trobada de tota mena de públic interessat en l'entreteniment en general, amb el manga com a protagonista principal però amb la cultura japonesa i tot el que hi està relacionat també com a estrelles.

L'organització espera superar els 130.000 assistents de l'edició anterior -es dóna per fet que s'aconseguirà donat l'augment de l'aforament-,

en un any en què el cosplay, l'arquitectura, el 70è aniversari de l'explosió de la bomba atòmica sobre Hiroshima i Nagasaki i els dracs seran protagonistes.

«Les disfresses, el cosplay, tenen cada vegada més seguidors, i es pot dir que s'han guanyat que en l'ampliació de l'espai es tinguessin en compte», explica Estrada. Dissabte serà el gran moment d'aquesta afició, amb el concurs de disfresses World Cosplay Summit (viatge al Japó de premi inclòs). A més a més, el mateix dissabte hi haurà una trobada de cosplay de Super Mario Bros (un altre gran protagonista de la fira), i un concurs infantil de disfresses diumenge. «Molta gent ve al saló per veure les disfresses», afegeix.

De moment, l'acció comença aquest dijous amb alguns plats forts, com la conferència de Mayumi Nishimura, una de les mestres de la cuina japonesa macrobiòtica més reconegudes internacionalment, i també la xerrada de la supervivent del bombardeig sobre Hiroshima Sadae Kasaoka, que explicarà com va viure aquell fatídic dia i les conseqüències posteriors. També hi haurà tallers de dibuix, de reiki i shiatsu, de cuina japonesa (ganivets nipons, tast del licor japonès sake amb Miss Sake

-una cosa així com l'equivalent nipó a la Reina del Cava-), de jocs japonesos...

DE COMPRES / La zona d'expositors també guanya presència aquest any amb un total de 173 estands. Això representa un increment del 15% sobre l'any anterior, on els visitants podran comprar des dels últims manga editats fins a pel·lícules i sèries d'anime (animació japonesa), màrqueting de les seves sèries preferides, disfresses, roba, videojocs i articles relacionats amb la cultura japonesa, entre altres.

Notícies relacionades

També guanya presència aquest any la zona de gastronomia japonesa, un dels grans encerts del saló dels últims anys. Amb la presència d'11 restaurants, aquest any s'hi han instal·lat més taules que mai perquè els assistents puguin degustar productes com els takoyakis (boles de pop) o el ramen (fideus amb sopa) al mateix saló.

Els assistents també trobaran al Saló del Manga una zona de 750 metres quadrats dedicada a Super Mario Bros, que aquest any compleix 30 anys, on es podrà jugar a videojocs de Nintendo.