SOLUCIÓ A UN NYAP

La restauració de la màscara de Tutankamon podria revelar més secrets

Els treballs de recuperació està previst que s'allarguin fins a finals d'any

Imatge de la màscara d’or del faraó Tutankamon durant el procés de restauració iniciat al Museu Egipci del Caire.

Imatge de la màscara d’or del faraó Tutankamon durant el procés de restauració iniciat al Museu Egipci del Caire. / EFE / KHALED ELFIQI

1
Es llegeix en minuts

El Govern egipci ha declarat avui que la restauració de la màscara del jove faraó Tutankamon, que està previst que s'allargui fins a finals d'any, podria revelar nous secrets sobre aquesta antiguitat trobada el 1922.

"Des del seu descobriment, la màscara de Tutankamon no ha sigut estudiada de forma científica i completa., per això, aquesta és una oportunitat d'or per redescobrir-la", va explicar a Efe el codirector de l'equip científic egipci-alemany que s'encarrega de la restauració, Tariq Taufiq.

Segons el responsable egipci, el redescobriment de la màscara es basarà en l'estudi de les matèries i les tècniques utilitzades per fabricar-la, així com el seu paper funerari i religiós.

A més, també s'analitzaran els paisatges i els textos que té a sobre, així com els materials de què està composta la mateixa barba, que no és només d'or, com la resta de la relíquia, sinó també de pedres precioses, segons va explicar a Efe el ministre egipci d'Antiguitats, Mamduh al Damati.

"Fins al moment, tot el que amaga aquesta màscara són secrets, i per això aquesta oportunitat permetrà estudiar-la amb exactitud", va explicar Taufiq, que espera que les feines s'acabin a finals d'aquest any.

La relíquia va patir danys durant unes obres realitzades el 2014 per canviar la il·luminació del Museu Egipci, en circumstàncies que encara no han sigut aclarides i que van desfermar una gran polèmica.

La barba de la màscara del jove faraó es va desprendre accidentalment i els encarregats van decidir enganxar-la amb resina "epoxy", fet que va ser qualificat per Taufiq de "tragèdia".

Els treballs de restauració consistiran a treure les restes de la resina, desmuntar la barba i després tornar-la a muntar de forma correcta i sense causar danys.

Notícies relacionades

L'operació va començar el 10 d'octubre amb l'eliminació de l'"epoxy" addicional de la màscara mitjançant raspadors de fusta.

El segon pas consistirà en l'escalfament gradual del material adhesiu fins que arribi als 50 graus i es converteixi en una matèria tova, cosa que facilitarà la tasca de desprendre la barba de la màscara per tornar a col·locar-la de forma correcta, va precisar Taufiq.