París i Barcelona, una relació de museu
Un col·loqui analitza la relació literària entre les ciutats
El TGV de dos pisos surt de l'estació de Sants amb un grup de ponents de la segona ronda del Col·loqui Internacional Barcelona-París, dedicat a les transferències intel·lectuals i les relacions literàries entre aquestes dues capitals culturals, del 1875 al 1975. La trobada, organitzada per la Universitat de Barcelona (UB), la Sorbona i el Muhba, que va tenir una primera part a Barcelona al maig, s'ha acabat amb tres dies de conferències a París aquesta setmana i s'espera que es plasmi en un llibre monumental i de referència amb les 50 ponències sobre la relació cultural entre Barcelona i París (bé, especialment sobre com París va ser el far intel·lectual de Barcelona).
Cortesia de Renfe i la SNCF al marge, que el congrés comenci al tren no és casualitat, explica el seu coordinador, i boig dels trens, Antoni Martí Monterde. El viatge s'obre amb un quadernet amb el primer capítol de Sobre París i França de Josep Pla, en el qual narra el seu viatge el 1920. Un viatge carregat de sentit. No només per a Pla. Eugeni Xammar també va escriure: «De la Barcelona moderna (...) el que més m'agrada és l'Estació de França, gràcies a la qual, després d'un bany de barcelonisme, un podria presentar-s'hi qualsevol dia a les tres de la tarda i agafar un tren que en 18 hores us portarà a París».
Notícies relacionadesL'estació de França, amb la possibilitat de fer un pas, pujar a un tren i, un cop travessat el portal ferroviari, baixar a l'estació d'Orsay, era per a aquells barcelonins que llegien llibres i premsa francesa i per als quals l'estada a París era un pas obligat en la seva formació, el cordó umbilical que els unia a «França i a la seva idea de civilització», «una connexió palpable, una sensació de connexió europea», explica Martí Monterde. Una experiència de viatge important que no tenia res a veure amb el que portava a Madrid i començava a l'humil baixador del passeig de Gràcia.
Avui dia, l'estació de França llangueix i no porta cap a França. I va ser un museu el que va allotjar a Barcelona el col·loqui per recordar aquesta relació.
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya
- Entrevista Carlos Brull, alcalde de Falset: "No pot ser que molts restaurants de Catalunya no tinguin vi català"