Standstill: "No vam voler vendre els nostres valors a Audi"

3
Es llegeix en minuts
NANDO CRUZ / BARCELONA

Al maig van anunciar una aturada indefinida, però aquesta setmana es consumarà la decisió de Standstill d'abandonar els escenaris després de dos últims concerts (dijous i dissabte a la sala Apolo) que quedaran immortalitzats en un devedé. Després de dues dècades de trajectòria, d'autogestió creixent, de renovació obsessiva i tenacitat incontestable, la banda barcelonina deixa d'existir. Enric Montefusco, líder i portaveu del grup, aprofundeix en els perquès.

-La majoria de grups se separen mitjançant un comunicat. ¿Per què Standstill vol donar explicacions?

-És coherent amb la relació que hem establert amb els nostres seguidors: explicar el que fem perquè no es malinterpreti.

-¿Com van arribar al punt de reunir-se per decidir dissoldre el grup?

-És un desgast. Hi ha hagut reunions per veure si seguíem o no després de cada disc. Estem acostumats a viure en la corda fluixa artística, econòmica, d'equilibri intern... Al final la il·lusió pot, fem un últim esforç i aixequem un altre disc. Però aquesta vegada ha sigut més insalvable.

-Hi ha músics que asseguren que senten haver viscut més dins d'a-quest ofici que si haguessin tingut una existència més convencional.

 

-No és exclusiu de la música. Crear un projecte del no-res, sortir al món i defensar-lo perquè sigui viable t'obliga a posicionar-te més que si ocupes la teva parcel·la en una empresa i no t'assabentes de res. Crear el teu segell implica entendre què significa treure un producte, amb qui t'has de veure, a qui has de convèncer, quines coses t'has d'empassar... T'has de definir en moltes coses. I no tots els grups han de fer-ho.

-Fa uns anys els van oferir ser la imatge d'una campanya d'Audi.

 

-Volien potenciar la idea de l'exigència. Tenien la campanya internacional amb imatges de Stravinsky dirigint els seus músics i en l'espanyola volien fer-nos actuar.

-¿Per què van rebutjar l'oferta?

SEnDEra molt literal el fet de vendre els teus valors. Has aconseguit crear una imatge de certa autenticitat, compromís, exigència... Llavors, arriba una marca, veu aquests valors i diu: això ho vull per a mi, ¿quant val? En aquell moment teníem deutes i això ens salvava el cul. Entenc per què ho fan altres grups perquè la majoria dels que accepten aquestes coses no ho fan per enriquir-se sinó per poder seguir tirant. Nosaltres toquem en festivals envoltats d'adhesius, però això era molt heavy. No ens ho podíem permetre. Era vendre allò per la qual cosa estem lluitant diàriament.

-La seva última gran aposta va ser colar-se en el món dels festivals.

 

-Sempre hem tingut una relació rara i de fricció amb el món del festival. La nostra última envestida va ser fer un espectacle pensat per a aquest marc. I ha sigut decebedor. Els festivals pensen en altres termes: en la mida del teu nom al cartell, en la teva capacitat de convocatòria... Al final, sembla que l'èxit d'un grup depèn de si la gent canta la tornada o si fa palmes o no. Vam intentar fer una cosa diferent en un lloc on no es pot. Ha sigut una lluita perduda.

-Es van ficar a la gola del llop.

SEnDNo teníem cap altra opció. Tant de bo pogués fer una gira d'auditoris o de sales per tot Espanya, però el públic ja no té l'hàbit d'anar a sales i els auditoris cada vegada tenen menys diners. Hem tocat en tots els festivals, però en condicions que no són les que esperàvem. I no parlo de guanyar diners, sinó de recuperar-ne.

-Si cada vegada es mouen més diners al voltant de la música en directe, ¿per què un grup amb bagatge i prestigi com Standstill no pot fer una gira espanyola de 60 concerts?

-Perquè la indústria musical ha quedat reduïda al circuit de festivals.El festival és l'aparador, però després no passa res. Com a molt, toques en un altre festival. I tots tenen assumit el seu poder, així que en els últims anys han abaixat els caixets a la meitat a tothom perquè s'han adonat que tocaràs igual perquè no tens cap altra opció.

-«Esperem que això hagi sigut útil per als altres», ha deixat escrit.

Notícies relacionades

 

-Et dediques a la música perquè t'omple i ho necessites, però tot el que hagi servit als altres em fa sentir bé. No és una cosa únicament egoista: ajuda la gent a compartir coses, a sentir-les, a comprendre-les, a viure moments bonics... És important donar. I al final... (fa una pausa per retenir una llàgrima)... estàs més orgullós d'aquesta altra part.

Temes:

Audi Música