Canvis en l'institut de cultura de barcelona

Sureda: «Volem parlar de cultures»

La comissionada de l'ajuntament vol potenciar el vessant més social i participatiu de la cultura

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

Acabar amb l'endogàmia en la cultura i potenciar el seu vessant més social i participatiu figuren entre les prioritats de Berta Sureda com comissionada de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona. «Deixarem de parlar de cultura amb majúscules per parlar de cultures», va declarar.

El seu objectiu és redissenyar l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) per convertir-lo en un «instrument facilitador en el desenvolupament de les cultures de la ciutat» més que com a productor de projectes. Entre les seves prioritats hi ha integrar els que «treballen en la cultura des de la base» en els òrgans consultius i executius dels espais culturals. «Ara tenim un teixit creatiu riquíssim. Cal ajudar al seu desenvolupament i creixement», va indicar.

Construir nous equipaments no és prioritari i deixa aparcat el projecte de l'esplanada dels museus a Montjuïc. L'objectiu és reforçar el que ja existeix i evitar duplicitats. En aquest sentit, va indicar que es replantejaran «de dalt a baix» el Museu de les Cultures del Món i l'Etnològic de Barcelona, que passaran a ser «un únic ens amb dues seus diferents». També es reformularà Fabra i Coats. La idea és que la fàbrica de creació cedeixi més espai a la producció que a l'exposició. «Les fàbriques de creació han quedat debilitades per falta de polítiques fortes», va lamentar. La seva intenció és connectar-les més entre si i potenciar-les per evitar la fuga d'artistes.

Sureda desitja comptar amb equipaments forts, autònoms i independents. «No ens interessa el nombre de persones que van a un museu sinó quina experiència en treuen». Però és conscient que per reforçar els equipaments i combatre la precarietat laboral que hi ha, «massa instal·lada en el sector», seran necessaris més recursos econòmics. Per això sol·licitarà «una dotació extraordinària als pressupostos» de l'ajuntament.

DE 13 A QUATRE COMISSIONS / El Consell de Cultura canviarà de sistema de treball i serà més transversal i participatiu. Per això s'eliminaran les 13 comissions sectorials (cine, teatre, arts visuals...) i es passarà a quatre: cultura de proximitat, recursos i sostenibilitat, nova institucionalitat, i cultura oberta i laboratoris de la ciutadania. El nou pla estratègic a 10 anys, Pla de Cultures 2016-2026, marcarà el desplegament de les noves directrius a mitjà i llarg termini.

Notícies relacionades

Les subvencions s'agilitzaran i se simplificaran. En lloc d'una única convocatòria anual n'hi haurà dues i s'impulsaran convenis plurianuals per als que reben suport des de fa més de tres anys. La seva concessió dependrà de comissions externes vinculades al Consell de Cultura.

Des de l'ICUB es vol recolzar tant sales petites de música en viu i espais de gestió ciutadana com els grans equipaments públics. Sureda desitja que la gent «no només vagi als equipaments sinó que els envaeixi». Per ella el model d'equipament públic a seguir és el del Mercat de les Flors i l'Auditori. Tots dos han potenciat des de fa anys la participació i coordinació amb diversos col·lectius, així com el seu vessant educatiu i social.