PROGRAMACIÓ DEL PRIMER TRIMESTRE

Trio emergent a la Beckett

La Calòrica, La Ruta 40 i La Virgueria obren el curs amb els espectacles 'Bluff', 'La col·lecció' i 'Snorkel'

Comèdia 8 ’Bluf’, de La Calòrica, obre la temporada de la Beckett.

Comèdia 8 ’Bluf’, de La Calòrica, obre la temporada de la Beckett. / ALBA LAJARÍN

2
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ / BARCELONA

En la seva última temporada a la seu de Gràcia (després de 27 anys obrirà nou espai a Poblenou), la Sala Beckett ha volgut dedicar el seu primer trimestre a «tres de les companyies emergents més interessants del panorama actual», segons el parer del director, Toni Casares. Pel responsable de la Beckett, aquests últims anys s'ha produït un feliç fenomen de renovació en l'escena catalana: «Després del desert viscut la primera dècada del segle, ara s'ha consolidat el ressorgiment de les companyies teatrals estables».

D'aquest ressorgiment n'és un bon exemple el triplet escollit (hi ha un abonament per veure les tres obres) per al comiat de la seu de Gràcia: La Calòrica, La Ruta 40 i La Virgueria. La primera hi recalarà fins a l'11 d'octubre amb Bluf, espectacle programat al Grec amb autoria de Joan Yago i direcció d'Israel Solà que pren com a referent els codis del còmic i la novel·la gràfica nord-americans. Premi Quim Masó 2014, l'obra (cinquè muntatge del col·lectiu) parla de la insatisfacció d'una generació de joves a la caça de la felicitat. «La busquen fora, desitgen canviar de ruta desesperadament, quan el que han de canviar és la seva mirada sobre el món», il·lustra Yago, que esquitxa d'humor negre i ironia la frenètica i esbojarrada comèdia, en la línia de la divertida i cínica L'Editto Bulgaro, rescatada aquest agost pel Maldà. Per a Bluf s'han sumat a la companyia (que integren Yago, Solà, Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Albert Pascual, Marc Rius i Júlia Truyol), els actors Alba Florejachs i Ricard Farré.

Notícies relacionades

La Ruta 40, creadors de la meravellosa i exquisida El llarg dinar de Nadal, hiestrenarà, del 15 d'octubre al 8 de novembre, el seu setè muntatge: La col·lecció, text poc conegur de Harold Pinter que furga en «com la veritat pot ser manipulada en benefici propi i fer mal», concreta el director, Albert Prat. La trama aborda el conflicte entre dues parelles quan apareix el dubte de la infidelitat per la trobada de dos d'ells. Cada un jugarà les seves cartes en una partida de màscares, desitjos i interessos.

La Virgueria tornarà per tercera vegada a la Beckett (després d'El pes de plom i Arbres) amb un canvi de registre. Snorkel (del 12 de novembre al 6 de desembre) és el títol triat per al seu baptisme en l'humor negre. Sota la direcció d'Aleix Fauró, intentaran «fer riure amb un to més digerible i atractiu», anuncia l'autor, Albert Boronat, que se serveix de la metàfora de l'snorkel per parlar de la covardia i la manera superficial d'acostar-nos al món. «Mirem les profunditats des de dalt, no tenim collons de baixar».