COMÈDIA

'Anacleto: agente secreto', pare, espia i pagès

Estrenes de la setmana. Tràiler de ’Anacleto, agent secret’ / periodico

1
Es llegeix en minuts
QUIM CASAS

La versió cinematogràfica de les aventures del popular personatge de l'escola Bruguera, firmada per un director que sap de comèdia i de pastitx (Spanish movie, Promoción fantasma i 3 bodas de más), bascula sense problemes de la comèdia al relat d'acció passant per l'esperpent, l'homenatge i la paròdia.

L'agent secret creat per Manuel Vázquez a mitjans dels anys 60 mai podrà ser pres seriosament, però Javier Ruiz Caldera el revesteix, quan convé, d'un sa esperit del cine d'acció i espionatge europeu d'aquella mateixa dècada.

El personatge es desdobla en dos, el mateix Anacleto en l'edat madura (encarnat per Imanol Arias) i el seu fill en la trentena (Quim Gutiérrez), que acaba convertint-se en agent secret a la força. La tapadora del veterà Anacleto (¡un pagès que produeix embotits en una apartada masia!) se'n va en orris al mateix temps que fa aigües la vida del seu desafortunat fill. Aquest desdoblament, així com el fet que el malvat de la funció, ni més ni menys que amb el nom de Vázquez, estigui interpretat per Carlos Areces (més el paper d'entitat que té Berto Romero), resumeixen a la perfecció el vessant més paròdic d'aquesta adaptació d'un tebeo que ja era, per si mateix, una divertida paròdia dels relats d'espies que van fer furor als anys 60.

Notícies relacionades

Caldera afegeix el seu sentit precís del tempo còmic -tot i que li costa una mica arrencar, el film funciona després amb precisió--, un bon ús musical, notables seqüències d'acció i la memorable escena amb la família de Rossy de Palma i la droga de la veritat.

Vegeu el vídeo d'aquesta notícia amb el mòbil o a e-periodico.cat