'Millennium' el retorn

El quart títol de la saga es publica aquest dijous: David Lagercrantz agafa el relleu del desaparegut Stieg Larsson

Els actors Michael Nyqvist i Noomi Rapace, Lisbeth Salander i Mikael Blomkvist en la versió cinematogràfica sueca de ’Millennium’.

Els actors Michael Nyqvist i Noomi Rapace, Lisbeth Salander i Mikael Blomkvist en la versió cinematogràfica sueca de ’Millennium’.

3
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / BARCELONA

Atreviment i valor -i un cert rampell suïcida si les crítiques no acompanyen-, s'ha de reconèixer en el suec David Lagercrantz (Solna, 1962) per gosar prendre el relleu del seu desaparegut compatriota Stieg Larsson, creador de l'univers Millennium, mort mesos abans de veure com la seva trilogia negra es convertia des que es va publicar, fa una dècada, en un fenomen capaç de vendre 80 milions d'exemplars. Aquest dijous la història de la icònica hacker Lisbeth Salander ressuscitarà simultàniament a les llibreries de 40 països en les 500 pàgines d'El que no et mata et fa més fort (Columna / Destino).

Olof Lagercrantz, influent intel·lectual, crític literari i premiat escriptor, fill de banquer i comtessa d'una família de l'alta noblesa sueca, va ser a més el pare de David Lagercrantz. Aquest, criat en un món tan elitista, va voler distanciar-se del llast del seu cognom i de l'exquisidesa de la seva herència literària i, tot i que va seguir portant roba feta a mida i es va comprar un loft a Södermalm, a Estocolm, amb els diners que li va donar el seu pare al vendre un quadro de Strindberg, va derivar sense escrúpols cap al groguisme com a periodista de successos (etapa que ell mateix va qualificar de «viatge comercial a l'assassinat i la mort» a la revista Fokus, segons la qual en el sensacionalista Expressen s'hi evoca com pràcticament va convertir dos assassins en estrelles del rock).

Va buscar després el suport en les vides d'altres. Si el seu pare va ser biògraf de Dante i Strindberg, ell ho ha sigut, a un altre nivell, del muntanyenc Göran Kropp, l'inventor Håkhan Lans, el matemàtic Alan Turing i l'exblaugrana i futbolista del París Saint-Germain Zlatan Ibrahimovic, de qui va ser el negre que li va escriure l'autobiografia, traduïda a 30 països i amb mig milió d'exemplars.

Aquest èxit va ser el que va portar la seva agent literària, Magdalena Hedlund, i Eva Gedin, editora de Millennium a Norstedts, a proposar a Lagercrantz el 2013 aquesta resurrecció fidel a l'original. Després del «xoc inicial», no s'hi va poder resistir i, «emocionat i terroritzat», va dir: «He nascut per a això. Ningú ho faria millor». Després de 18 mesos de feina es confessa, al diari Dagens Nyheter, «obsessionat dia i nit amb la intriga i els personatges». «El més difícil és construir l'argument. Larsson era un mestre a l'hora de crear una narrativa complexa amb moltes històries paral·leles i això és una cosa que he volgut seguir. També ha sigut el més divertit: fer avançar la història i veure que els detalls van encaixant», ha dit a Norstedts Lagercrantz, que opina que l'estil de Larsson «és realista i té autoritat periodística»: «Te'l creus quan escriu sobre monstres rossos que no senten dolor o dels problemes diaris de la revista Millennium. Aviat vaig entendre que seria patètic si provava d'imitar-lo».

Afegeix que ha tingut l'ajuda de hackers i matemàtics i que ha investigat sobre símbols antics i paraules clau. «Crec que hi podré aportar el meu interès per la ciència i el seu coneixement del món dels mitjans de comunicació». Així, el poc que s'ha revelat fins ara sobre la trama indica que tracta sobre intel·ligència artificial i tràfic il·legal d'informació confidencial i que, després d'un canvi de propietaris a Millennium, Mikael Blomkvist, el seu periodista estrella, se sent pressionat.

Notícies relacionades

L'EMPIPAMENT / Però, ¿què en pensaria Larsson? «Se sentiria molest i enfadat», afirma contundent per correu electrònic a aquest diari l'arquitecta Eva Gabrielsson, parella de l'escriptor durant 30 anys, però que al no casar-se i morir aquest sense testar, la llei va declarar hereus dels milionaris drets d'autor el seu pare, Erland, i el seu germà, Joakim, que han autoritzat el quart llibre per «mantenir amb vida aquells personatges i el món creat per Stieg». «El motiu són els diners -opina en canvi la seva viuda-. L'editor suec (Norstedts) va tenir pèrdues de 38,5 milions de corones el 2013 i el 2014. Està en venda però no ha sortit cap comprador». A Suècia es diu que Millennium 4 salvarà l'editorial, però Gabrielsson no se'l pensa llegir. Segons ella, Lagercrantz és «un dels negres que tenen al seu estable». Aquest, per la seva part, donarà el que guanyi a una associació per al foment de la lectura i els seus hereus faran el mateix amb Expo, la revista antixenòfoba que va fundar l'escriptor.

Gabrielsson va tenir a les seves mans les 200 pàgines d'un quart manuscrit que Larsson va deixar inacabades. No se sap on són. ¿Sortiran algun dia a la llum? Respon rotunda sense donar més detalls: «No».

Temes:

Llibres