«A vegades he sentit la necessitat de fugir»

L’actor Al Pacino, que estrena la pel·lícula ’Señor Manglehorn’.

L’actor Al Pacino, que estrena la pel·lícula ’Señor Manglehorn’. / GTRES

3
Es llegeix en minuts
NANDO SALVÀ

Té un lloc garantit al panteó de Hollywood, però el cert és que feia gairebé una dècada i mitja que no oferia una interpretació memorable. Amb el seu treball a Señor Manglehorn, en la pell d'un home atrapat pels records d'un amor de joventut, Al Pacino (Nova York, 1940) posa fi a la sequera.

-El seu personatge a Señor Manglehorn viu reprotxant-se errors passats i oportunitats perdudes. ¿Vostè es retreu alguna cosa?

 

-Res. Els retrets i el penediment em semblen inútils, perquè de tot el que fem, fins i tot del que desitjaríem no haver fet, en podem treure coses positives. L'edat, a més, et reconcilia amb el passat. Tenia un amic que era tetraplègic, i al final de la seva vida em deia: «Al, no et preocupis per mi. Estic bé. Tinc els meus records i la meva imaginació, i ara sóc capaç d'entendre-ho tot». Vaig aprendre molt de les seves paraules. Ara, en el passat només hi trobo inspiració.

-¿Pensa sovint en això? ¿Es considera un nostàlgic?

 

-Em resulta inevitable, perquè la premsa o la gent que em trobo em pregunten per una pel·lícula o per una altra. Jo tinc molt mala memòria. He oblidat dècades senceres de la meva vida. Per això, parlar amb la gent és com llegir la meva biografia. I m'encanta quan algú em diu: «Et vaig conèixer fa 10 anys i vas ser molt amable amb mi». M'agrada deixar una empremta positiva. Sóc un bon paio.

-Té tres fills, ¿això li va ser útil a l'hora de submergir-se en les problemàtiques relacions familiars de Señor Manglehorn?

 

-Que consti que sóc més bon pare que Manglehorn. Cada cop tinc més ganes d'estar amb els meus fills, i suposo que per això cada vegada tinc menys ganes de treballar. La gran, Julie, és cineasta, i m'encantaria treballar amb ella. I també amb els petits: tant de bo fóssim una família d'intèrprets, i viatgéssim com una troupe com es feia abans. Durant molts anys he alimentat fantasies sobre la idea d'una família, suposo que perquè la meva mai va ser normal. No vaig arribar a conèixer mai de veritat el meu pare.

-Llavors, ¿qui va ser el seu mentor?

 

-En vaig tenir principalment dos: Charles Laughton, gran actor i encara millor amic, i Lee Strasberg, que va ser el meu professor a l'Actor's Studio. Ell em va ensenyar dues coses: a aprendre'm els diàlegs i repetir-los fins que literalment es convertissin en part de mi, i a domar la meva tendència a la sobreactuació. «Al, hauràs d'aprendre a posar el fre», em va dir.

-¿Quan descobreix que vol ser actor?

 

-En realitat mai. Quan era jove ser actor no era una opció, perquè era una professió totalment aliena al meu univers i a la meva manera de viure. Va ser per accident. Tingues en compte que parlem de fa 60 anys, i era una època molt diferent. Els joves no érem com els d'ara, que creixen volent ser estrelles. En aquest sentit sí que sóc  una mica nostàlgic.

-¿Quina relació ha tingut amb la fama al llarg dels anys?

 

-La fama és una cosa que no he volgut mai, i per això a vegades he sentit la necessitat de fugir. Jo em considero un artista. És a dir, vull creure que ho sóc. Però un actor no pot dir una cosa així. Si ho diu un pintor no passa res, però en boca d'algú com jo sona increïblement pretensiós. Es dóna per fet que la fama i l'art són incompatibles. Però, llavors, ¿què se suposa que he de veure al mirar-me al mirall? ¿Una maleïda moviestar? Això és encara més pretensiós.

-¿No resulta frustrant ser conscient que potser no tornarà a igualar mai aquells èxits artístics del millor moment de la seva carrera?

Notícies relacionades

 

SEnDSi ho pensés ja m'hauria retirat. Jo m'hauria pogut adormir sobre els llorers, ho sé. També m'hauria pogut fotre un tret al cap perquè la meva llegenda creixés i creixés. Però sento que encara no he demostrat el bon actor que sóc. Així que segueixo intentant-ho.

Temes:

Cine Al Pacino