La selva de la cançó de l'estiu

Aquest any l'èxit torna a estar repartit. Competeixen moltes melodies, la majoria llatines

'Él no te da', de Dasoul, pugna al podi amb 'El perdón', de Nicky Jam, i 'La gozadera', de Gente de Zona

MAJOR LAZER’Lean on’

MAJOR LAZER’Lean on’

4
Es llegeix en minuts
LUIS TROQUEL / BARCELONA

él no et da el perdón podria ser el títol de la cançó d'aquest estiu. Si no fos perquè no és un títol sinó la contracció de dos. I no les canten dos artistes, sinó tres... Aquest any, el gènere estival torna ser un vesper. Plural i sense clar guanyador.

Una selva de calor humida i temperatura tropical. Amb el jove canari Dasoul apuntat a la diana d'Él no te da. Amb Nicky Jam i Enrique Iglesias repartint-se El perdón. Amb Gent de Zona & Marc Anthony amarats de llatinitat a La gozadera. Amb Major Lazer, MO i DJ Snake viatjant a l'Índia. Amb el suec Mans Zelmerlöw explorant el so dels pantans. Amb un Pitbull a qui només li falta un salacot portant una peça a cada mà. Amb Ylenia i el seu Pégate exercint de fera devorahomes. Amb El cocodrilo de DKB i King Africa. Amb Petite Meller envoltant-se de tota una tribu i els eivissencs Projecte Mut cantant Junts.

SENSE UN NOU 'BAILANDO'

Però amb Enrique Iglesias i GDZ

El fenomen de la cançó de l'estiu l'any passat es va reactivar inesperadament. Després de molts anys diluït en èxits que no arribaven a ser transversals i coronar-se com a tals, la ja històrica Bailando, cantada conjuntament entre Enrique Iglesias, Gente de Zona i Descemer Bueno, va ser el 2014 la cançó de l'estiu amb majúscules. Hegemònica i inapel·lable com en els millors temps del gènere estival.

Una cosa que no s'ha repetit des que va començar el 2015, encara que sí que torna al podi tant Enrique Iglesias com el duo GDZ. I aquests, per partida triple cadascun amb el seu èxit en comandita juntament amb altres figures convidades. També el fill menor de Julio Iglesias i Isabel Preysler canta com a convidat en El perdón. Hipnòtic reggaeton d'un dels seus pioners: el bostonià Nicky Jam. Als seus inicis va formar parella artística amb Daddy Yankee i és seva la famosa Yo no soy tu marido. La temporada passada tornava per la porta gran amb Travesuras, que aquest any segueix campant en les llistes de vendes ja redimit gràcies al boom d'El perdón. Cançó que té un tercer protagonista, propulsada pels vídeos que va pujar a Instagram el futbolista Neymar Jr.

PROMISCUÏTAT

Pitbull també s'ho fa amb tots

Gent de Zona (juntament amb el mateix Marc Anthony en qualitat de convidat) fa unes quantes setmanes que ocupen el primer lloc de les llistes espanyoles amb una alegre cançó a més glòria de tots els països de parla hispana del Nou Continente; incloent la ciutat de Miami entre ells i estrenyent també llaços amb el Brasil. Es diu La Gozadera, i no és l'únic títol coprotagonitzat per aquest duo cubà. També canten amb Juan Magán a He llorado i en la deliciosa Piensas, com a convidats de l'ubic Pitbull. El raper rapat, ja com a estrella planetària, torna amb el seu disc més llatí en molt temps, Dale, i atacant com sol fer-ho amb diversos èxits a la vegada: a més de Piensas també sonen en promiscuïtat El taxi i Baddest girl in town.

REI A YOUTUBE

Dasoul l'encerta amb 'Él no te da'

La gran revelació procedeix de Telde, a Gran Canària, encara que fa dos anys que està instal·lat a Barcelona. Es diu Dasoul i canta, compon i produeix l'electritzant Él no te da. Amb ella ens acosta a un estil puixant als Estats Units que aquí encara és poc conegut: el moonbahton. O el que és el mateix, la mescla de house i reggaeton. Él no te da s'està convertint en la seva clau al mercat internacional, sobretot França i Suïssa, i compta amb el videoclip espanyol més vist des que va començar el 2015. Ja s'acosta als 27 milions de reproduccions a Youtube.

BARCELONA 'CONNECTION'

Mans Zelmerlöw, l¿''heroi' eurovisiu

També té molt a veure amb Barcelona Mans Zelmerlöw, el suec guanyador de l'última edició d'Eurovisió amb la cançó Heroes. Dance pop amb un so que evoca més els aiguamolls del Mississipí que no pas els fiords. El seu disc anterior es titulava Barcelona Sessions, ciutat que adora. Té un apartament al barri del Raval i el pròxim 4 de novembre actuarà a Razzmatazz. Amb Heroes està passant una cosa semblant a la també sueca i eurovisiva Euphoria fa tres anys, i encara que la cançó de l'estiu segueix resistint-se a l'anglès com a arrasador idioma vehicular, Heroes no és ni de bon tros l'excepció anglòfila. I entre cançó i cançó estival no deixen de sonar els èxits d'Avicii i David Guetta. O per descomptat, la imparable Lean On del nord-americà Major Lazer juntament amb el francès DJ Snake i la cantant danesa MO, amb videoclip bollywoodenc rodat a l'Índia. Petite Meller ha ambientat el vídeo del seu subtil Baby Love (cançó que no té res a veure amb la música de xiringuito tret de l'anunci cerveser zero zero que protagonitza) entre una tribu africana, i sembla que torna de la selva King Africa cantant El cocodrilo com a ostentós convidat del cubà DKB.

Notícies relacionades

DE GANDIA A EIVISSA

Ylenia 'enganxa' i Projecte Mut canten 'Junts'

Ylenia s'ha destapat com tota una fera. Probablement des del Loca de Malena Gracia, cap altre famós televisiu ha fet el salt a la cançó amb un hit tan ben acollit fora del seu àmbit natural. Sense necessitat de recórrer als acudits que la van popularitzar, avui Ylenia ja és més coneguda com la cantant de Pégate que no pas com la choni de Benidorm o l'exconcursant de Gandía Shore. Parlant de Llevant, al final no es va consolidar l'intent de convertir en cançó de l'estiu aquell xafogós «caloret» que va exclamar Rita Barberá. I si la melodia estival de TV-3 de l'any passat establia ponts al País Valencià, aquest són els eivissencs Projecte Mut els que alcen la veu amb l'enganxosa Junts.