D'UN INFART

Mor el cantautor satíric espanyol Javier Krahe

Ho ha anunciat aquest matí el seu amic Pablo Carbonell a través de les xarxes socials

Javier Krahe, a casa seva, a Madrid, en una imatge del 2004.

Javier Krahe, a casa seva, a Madrid, en una imatge del 2004. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts

El cantautor satíric espanyol Javier Krahe ha mort aquesta matinada a casa seva, a Zahara de los Atunes (Cadis), a l'edat de 71 anys a causa d'un infart. 

Ho ha anunciat aquest matí el seu amic Pablo Carbonell a través del seu compte de Twitter: 

{14366955822680}Les xarxes socials s'han omplert de missatges de suport i desconcert. Una hora després, Carbonell comentava que el cantautor havia mort a casa seva a les 5.00 hores de la matinada. 

Krahe va néixer el 1944 a Madrid. Va començar els seus estudis d'Economia i va treballar com a camarògraf per a la producció de pel·lícules industrials. Quan feia el servei militar va conèixer la que seria la seva dona, Annick, amb qui se'n va anar a viure al Canadà. Va ser per amor que va començar en el món de la música.

Entre els molts treballs del cantautor, destaca el seu disc 'La mandrágora', que va gravar el 1981 amb Joaquín Sabina i Alberto Pérez. Però el cantautor destaca per la seva trajectòria com a solista. Des del seu primer disc, 'Valle de lágrimas', fins a avui ha aconseguit reunir una discografia d'un total de 14 volums. Tots són un reflex de la seva personalitat, del seu estil característic de lletres iròniques i rimes enginyoses, peces que amb el pas del temps han obtingut el valor de clàssics. A més dels seus exitosos treballs, el cantautor va fundar la seva pròpia discogràfica18 Chulos.

Els que el coneixien el descriuen com una persona "tremendament pacient... sempre que sigui després d'esmorzar. De personalitat amable, enginyós i amb un gran sentit de l'humor, els seus companys destaquen que era un gust treballar al seu costat. El seu caràcter satíric el va portar que el 1986 TVE censurés la seva cançó 'Cuervo ingenuo', en què qüestionava l'ambigüitat ideològica del PSOE. Un tema de què sempre ha evitat parlar. 

Notícies relacionades

El cantautor va viure la seva última gran polèmica el 2012, quan va ser acusat d'un delicte contra els sentiments religiosos per un vídeo d'anys enrere titulat 'Cómo cocinar un Cristo pera dos personas'. "No m'han entès", va declarar abans d'entrar a declarar en un judici en què va ser absolt.

La música no va ser l'únic àmbit que va captivar l'artista. Krahe era un fanàtic dels escacs i amant de la lectura, un home de paraula. Li agradava explicar aventures i allargar les hores de sobretaula amb profundes converses. Un autor de culte, com molts el seguiran considerant malgrat la seva absència.