la temporada que ve del tnc

Rigola farà 'El público', de Lorca

Un programa eclèctic reunirà primeres espases del teatre català

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

Atrevir-se a muntar El público, una complexa obra de Lorca després de la mítica proposta dels anys 80 de Lluís Pasqual i Fabià Puigserver, és una gosadia a la qual Àlex Rigola s'enfrontarà la temporada que ve al Teatre Nacional de Catalunya. Nao Albet, David Boceta i Ferran Carvajal, entre altres, donaran vida a aquesta apassionada reflexió sobre el teatre realitzada en coproducció amb La Abadía de Madrid. «Rigola ha sigut molt valent», va reconèixer Xavier Albertí, en la presentació de la temporada 2015-16, plena de primeres espases de l'escena catalana.

Convertir el TNC en «teatre de tothom i per a tothom», és l'objectiu d'Albertí i el seu equip. Espera aconseguir-ho amb una programació eclèctica i un ampli ventall de preus. Fins i tot hi ha una tarifa plana que permet veure-ho tot per 99 euros, això representa 6,2 euros per espectacle. I als menors de 35 anys els surt per 69 euros, una ganga. «Rebaixem el preu, però no la qualitat», va destacar Albertí. «Volem que la gent sigui còmplice del TNC». Té ganes de superar les xifres de l'actual temporada que, sense haver acabat encara, té una previsió d'espectadors d'uns 105.0000, xifra pròxima als 109.000 de l'anterior, amb una ocupació del 58-60%, va avançar Albertí.

Victòria, de Pau Miró, és un dels encàrrecs a dramaturgs d'avui. L'autor d'Els jugadors, que va triomfar al Lliure, dirigirà ell mateix aquest drama amorós ambientat a la Barcelona dels anys 50 protagonitzat per Emma Vilarasau. Miró espera amb l'obra «aixecar el vel d'una època», va dir Albertí, amb la història de la viuda d'un barber que ha d'escollir entre les ideologies permeses i les clandestines. Grans actors com Joan Anguera, Mercè Arànega, Pere Arquillué i Jordi Boixaderas participen també en aquest muntatge.

Notícies relacionades

SHAKESPEARE&COLE PORTER/ Molt soroll per no res, de Shakespeare, arribarà també a la Sala Gran en versió musical. Manu Guix i Àngel Llàcer (El petit príncep) ambientaran la comèdia amb referències al cine americà dels anys 50 i melodies de Cole Porter. I Xavier Albertí donarà a conèixer a Catalunya El professor Bernhardi, d'Arthur Schnitzler (La Ronda), «un clàssic del segle XX», va apuntar el director que s'ha envoltat d'un repartiment de categoria, liderat per Lluís Homar, Joel Joan, Manel Barceló i David Bagés. Estrenada a Berlín el 1912 i prohibida a Àustria durant anys l'obra posa el dit a la llaga de l'antisemitisme. La mort en un hospital d'una dona que ha avortat obre el dilema ètic, polític i moral que planteja la peça.

La Sala Petita obrirà amb Només són dones, un homenatge a les dones que van patir a la presó durant la guerra civil protagonitzat per la ballarina Sol Picó, la cantant Maika Makovski i l'actriu Míriam Iscla, a les ordres de Carme Portaceli. Després vindran clàssics: Maria Rosa, d'Àngel Guimerà, dirigit per Carlota Subirós;una mirada a La Gavina, de Txékhov, a càrrec de Pep Tosar, i Don Joan, de Molière, que permetrà veure Julio Manrique en el rol del llibertí més famós, en una coproducció amb La Brutal. Albertí va tenir ahir també un record per a Benet i Jornet, malalt d'Alzheimer i que celebrarà el seu 75è aniversari al TNC. «No volem deixar-lo sol. Per això dimarts repassarem els 50 anys de carrera d'aquest dramaturg, pare i avi de les generacions actuals», va dir.