APARENT NORMALITAT AL MUSEU DE LA PLAÇA DELS ÀNGELS

Ahir, al Macba, tocava Iman Issa

El dimissionari Bartomeu Marí presenta la mostra del primer guanyador del premi Han Nefkens

Bartomeu Marí, ahir durant la presentació de la mostra d’Iman Issa.

Bartomeu Marí, ahir durant la presentació de la mostra d’Iman Issa. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ / BARCELONA

Amb aspecte seriós però tranquil, Bartomeu Marí, l'encara director del Macba -la seva renúncia al càrrec no s'executarà fins a l'arribada d'un nou responsable-, va fer ahir el seu primer acte públic després de la crisi desencadenada per la seva negativa a exhibir al centre una escultura que mostrava el rei Joan Carles sent sodomitzat. I tot i la insistència dels periodistes perquè exposés la seva postura sobre tot el que havia passat va ser impossible fer-lo sortir del guió: «Sóc aquí per garantir que el programa del 2015 es faci el millor possible i dins la màxima normalitat». «No comentaré altres qüestions». «avui toca presentar l'obra d'Iman Issa». La resta, és a dir, saber la seva opinió sobre el que va passar al març, s'haurà d'esperar: «Faré una compareixença abans de marxar», cosa que es preveu a finals de juliol, quan arribi el nou director sortit del concurs internacional ja en marxa.

Cap novetat, tampoc, sobre la programació presentada via correu electrònic la setmana passada per al que queda del 2015 i ja explicada. Així que el que ahir tocava era parlar d'Iman Issa, l'artista egípcia (El Caire, 1979) que el 2012 va guanyar la primera edició del Premi Fundació Han Nefkens-Macba, un guardó dotat amb 50.000 euros, 30.000 dels quals s'havien de destinar a la producció d'una obra.

La peça s'havia de presentar el 2013 i ocupar un espai públic de  Barcelona. Però el resultat ha sigut un altre: una exposició al Macba de cinc obres presentada ahir. El retard de dos anys s'ha degut a problemes personals de la creadora. «Tenim un gran respecte pels artistes, Iman necessitava més temps i l'hi vam donar», va justificar Han Nefkens, promotor del guardó. I la decisió del canvi d'ubicació, de l'espai públic a l'interior del museu, també ha tingut l'artista com a protagonista: «Em va interessar el Macba com a espai museístic, la seva atmosfera i la manera com interpel·la les obres d'art. Cosa important per a mi, per això vaig decidir fer-ho aquí», va explicar Issa ahir.

 

Passat i futur

Passat i futur 

Així, d'una obra s'ha passat a les cinc -una de les quals acabarà a la col·lecció del museu que ja té dues peces de l'artista- que formen la mostra Heritage Studies. Una exposició que indaga en la connexió entre patrimoni i història i que «convida a pensar en la relació amb el passat i inventar el futur», segons l'opinó de Marí.

Notícies relacionades

 

També es van revelar els guanyadors de la segona edició del premi: els iranians Ramin i Rokni Haerizadeh i Hesam Rahmanian.