Strike, Robin, Galbraight & Rowling

El segon llibre escrit sota pseudònim per la supervendes britànica arriba avui en català i castellà

L'elenc de personatges creat a 'El cant del cucut' creix i madura en la seva continuació, 'El cuc de seda'

J. K. Rowling, en la presentació de ’La  vacant imprevista’.

J. K. Rowling, en la presentació de ’La vacant imprevista’. / DAN HALLMAN / INVISION / AP

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

Al tercer intent com a autora per al públic adult, J. K. Rowling ha trobat finalment la tecla justa. Després de la relliscada de La vacant imprevistaEl cuc de seda (Proa / Salamandra), el segon llibre de la sèrie policíaca que va decidir firmar com Robert Galbraith, confirma totes les coses bones que només s'apuntaven en el primer llibre protagonitzat pel detectiu privat Cormoran Strike i el seu ajudant Robin Ellacott. Publicat l'any passat en anglès amb bones crítiques, avui arriba a les llibreries en català i en castellà.

J. K. Rowling ha explicat a la web de Robert Galbraith que amb aquest intent d'escriure des de l'anonimat, frustrat aviat per la indiscreció d'un advocat a qui va denunciar, volia «començar una nova carrera d'escriptora en un nou gènere sense bombo promocional ni expectació». El resultat, fins que es va descobrir el pastís, van ser unes vendes de 8.500 exemplars a tot el món anglòfon i l'inici d'una sèrie novel·lesca que prometia i que millora en la segona entrega, amb més suspens en una trama complexa i morbosa, diàlegs més efectius, dos carismàtics personatges principals més rodats i, de propina, una àcida paròdia del món literari. Podia ser el nom d'un bufet d'advocats de la City, però Strike, Robin, Galbraith & Rowling ja formen una societat literària que comença a funcionar.

El cant del cucut, Cormoran Strike, un militar mutilat a l'Afganistan que ha començat lamentablement la seva carrera com a detectiu privat, demostrava que una jove model no s'havia suïcidat, sinó que havia sigut assassinada. Vuit mesos després s'ha fet un nom i accepta investigar la desaparició d'un gris escriptor, Owen Quine, fet que el porta a tractar amb alguns impresentables exponents de la societat literària londinenca: l'agent Liz Tassel (Rowling va trencar amb el seu), el morbós propietari de l'editorial Daniel Chard (també va canviar de casa editorial), el famós escriptor Michael Fancourt, el borratxo editor Jerry Waldegrave...

Notícies relacionades

FANTASIA SINISTRA / Segons Rowling, tampoc és tan diferent el seu treball com a escriptora del gènere negre: en la seva opinió, igual que les dues novel·les de Strike i Robin, alguns dels seus Harry Potter eren igualment un whodunit (¿qui ho va fer?), un terme anglès per a una novel·la en què tot se centra a descobrir qui és el culpable. Però a El cuc de seda Rowling també ha creat un univers fantàstic en el contingut del polèmic llibre que ha escrit el novel·lista assassinat. Però una fantasia recargolada fins a l'excés, amb corretjams, assots i hermafrodites dels quals els surt del pit «una substància marró, fosca i enganxosa», d'una Rowling que en la seva versió per a adults és capaç de comparar la boca d'una lletja dona que xucla un cigarret amb «l'anus d'un gat».

Tot indica que hi haurà Stri-ke&Robin per a estona. Rowling ha confessat que planeja «més de set» entregues, sense que es posi un límit, i la BBC ja prepara una sèrie de TV. De moment ha confirmat que el tercer llibre se centrarà en els mutilats de guerra i ha plantat, en els dos primers, misteris encara per res­oldre. ¿Com va morir la mare d'ell? ¿Quin incident va fer que ella deixés la universitat? I, sobretot, ¿ell deixarà de ser un bala perduda, ella s'avorrirà del pesat del seu nòvio i passarà el que ha de passar?