L'antesala dels Oscars

'Boyhood' segueix creixent

Els Globus d'Or es rendeixen a la mestria de Richard Linklater i premien la fantasia de Wes Anderson a 'El gran hotel Budapest'

ELS GUANYADORS DE ’BOYHOOD’ D’esquerra a dreta, Jonathan Sehring, Richard Linklater, Lorelei Linklater, Cathleen Sutherland, Patricia Arquette, Ellar Coltrane, John Sloss i Ethan Hawke.

ELS GUANYADORS DE ’BOYHOOD’ D’esquerra a dreta, Jonathan Sehring, Richard Linklater, Lorelei Linklater, Cathleen Sutherland, Patricia Arquette, Ellar Coltrane, John Sloss i Ethan Hawke. / JORDAN STRAUSS / INVISION / AP

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Després de 12 anys rodant Boyhood una setmana cada 365 dies, la creació del director Richard Linklater i dels actors Ellan Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke i Lorelei Linklater suposadament està tancada. Però com van demostrar els Globus d'Or diumenge coronant l'obra com a millor drama de l'any, el texà com a millor director i Arquette com a millor actriu de repartiment, la pel·lícula encara creix.

L'Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood, el grup d'una mica menys de 100 periodistes internacionals que entreguen els Globus, es va sumar a la rendició pràcticament universal d'espectadors i crítics davant una pel·lícula que el mateix Linklater ha definit en alguna ocasió com «una escultura de temps que flueix», una espècie de miracle elaborat amb els petits moments aparentment intranscendents de la vida que aconsegueix, potser com cap altra pel·lícula abans, fer el temps visible. I aquesta rendició davant una obra d'autor d'un grup tradicionalment inclinat (i vinculat) cap als grans estudis, les estrelles i les superproduccions, confirma que Boyhood és cine en majúscules.

Aquesta entrega no va ser un episodi aïllat. Els Globus van mostrar la seva admiració per un cine que abans hauria estat minimitzat amb l'etiqueta d'independent amb altres premis, com el de millor comèdia per a El gran hotel Budapest, obra plena de fantasia i màgia narrativa d'un altre personal creador texà com Wes Anderson; i el de millor guió per al mexicà Alejandro González Iñárritu per la seva també atrevida Birdman.  

A dos dies que el dijous s'anunciïn les nominacions dels Oscars, els tres títols es rellancen com a favorits en una carrera plena de tanta incertesa com qualitat. Però en aquesta lluita també hi participen pel·lícules que diumenge se'n van anar de buit o gairebé, com el retrat de Martin Luther King i la lluita pels drets civils Selma (que va guanyar per la millor cançó), Whiplash (per la qual J.K. Simmons es va endur el merescut premi d'actor de repartiment) o l'admirable i tràgic estudi de personatges que és Foxcatcher.

KEATON I REDMAYNE / Els Globus i els seus premis dividits en comèdia i drama no van ajudar a dilucidar un favorit en el duel que lliuren aquesta temporada Eddie Redmayne, impressionant com a Stephen Hawking a La teoría del todo, i Michael Keaton, que donant-ho tot de la mà d'Iñárritu s'ha convertit en una d'aquelles aus fènix que embogeixen Hollywood.

El que sí que van aconseguir va ser donar un impuls a Julianne Moore pel seu retrat d'una malalta amb Alzheimer prematur a Siempre Alice, encara que Amy Adams també va ser guardonada com l'artista Margaret Keane a Big eyes; i es van inclinar per la russa Leviatan en la seva fèrria competència amb la polonesa Ida i la sueca Fuerza mayor.

Així com el cine d'autor va triomfar també ho va fer la televisió innovadora i també de qualitat. Amb el reconeixement com a millor sèrie de comèdia de Transparent, centrada en transsexuals i per la qual es va endur el premi a millor actor còmic Jeffrey Tambor, s'alçava per primera vegada amb aquest Globus d'Or una producció creada i transmesa per una plataforma digital (Amazon Prime Video). House of Cards, creació d'un altre servei digital (Netflix), portava per fi Kevin Spacey fins a un Globus d'Or després de vuit nominacions.

Notícies relacionades

L'ERA D'OR DE LA TELE / No era l'únic producte de la nova era d'or de les sèries que es banyava en or diumenge. Encara que amb el preu de deixar sense premi True detective, l'adaptació televisiva de Fargo es coronava com a millor minisèrie i portava fins al premi d'interpretació Billy Bob Thornton. I a més de Spacey i Thornton, Maggie Gyllenhaal, premiada per la minisèrie The honourable woman, encarnava la ja des de fa temps òbvia dissolució de fronteres entre cine i televisió.

Els Globus, a més, van oferir sorpreses. Van premiar la sèrie The affair i la seva protagonista, Ruth Wilson; i davant veteranes com Julia Louis-Dreyfuss o Edie Falco van escollir com a millor actriu de comèdia Gina Rodríguez. La jove llatina que protagonitza Jane the virgin era fa poc definida per The Hollwyood Reporter com «el pròxim fenomen». Els Globus, per una vegada, no van voler anar sobre segur sinó apostar i marcar tendència.

Temes:

Globus d'or