Lectures

1
Es llegeix en minuts

Títol: ‘El marciano’ Autor: Andy Weir. Editorial: Ediciones B

Quan McGyver es queda penjat a Mart

Anar a veure una pel·lícula d’aventures a l’espai pot ser un bon pla aquests dies. Però posem que ja ha vist Interstellar. Llavors pot avançar-se al calendari de les productores i llegir el llibre en què es basarà la pròxima superproducció de Ridley Scott: El marciano, d’Andy Weir. La tercera expedició tripulada a Mart torna precipitadament després d’una tempesta de sorra en què creuen que ha mort l’enginyer botànic Mark Watney (a qui interpretarà Matt Damon). Un autèntic McGyver galàctic, sarcàstic i mortificat per la pèssima banda sonora dels iPod dels seus companys, ha d’aconseguir que l’hàbitat que havia d’acollir l’expedició durant unes setmanes duri mesos i la ferralla dispersa pel planeta li permeti ser rescatat.

ERNEST ALÓS

Títol: ‘Pero hermoso’ Autor: Geoff Dyer.  Editorial: Random House

Llegir una música bella i tràgica

Deia la lletra de l’estàndard But beautiful que l’amor pot ser alegre o trist, pot ser tranquil o boig, pot ser un problema o un joc, però és bonic. Com ho és aquest llibre en què l’escriptor Geoff Dyer aconsegueix no escriure sobre el jazz sinó, sobretot, crear una prosa que és jazz. Vuit relats que barregen biografia, llegenda i ficció, com un jazzman podria citar i improvisar sobre un tema clàssic. Per a dies de sofà i equip de música: llegir i escoltar a la vegada les desgràcies i meravelles de Chet Baker, Thelonious Monk, Ben Webster, Charles Mingus, Lester Young, Art Pepper... és bonic.

ERNEST ALÓS

Títol: ‘El nadador en el mar secreto’SFlbAutor: William Kotzwinkle.  Editorial: Navona 

Notícies relacionades

Els clarobscurs de la paternitat 

Al nord-americà William Kotzwinkle se’l coneix per haver realitzat la novel·lització del guió d’E.T i per estar darrere de la història d’un Malson a Elm Street. Aquesta novel·la breu que Navona recupera gairebé 40 anys després de la seva primera aparició té poca cosa a veure amb allò. És una delicada i intensíssima indagació sobre el naixement d’un nen que en el seu moment va recollir alguna bona crítica i després es va enfonsar en l’oblit. Contemplat des del punt de vista del pare i inspirat en la dolorosa experiència de l’autor és un prodigi de sobrietat i economia de mitjans. Una joia. ELENA HEVIA