RECONEIXEMENT LITERARI

Els Goytisolo, Francisco Nieva i Antonio Muñoz Molina, entre els favorits al premi Cervantes

El ministre Wert donarà a conèixer aquest migdia el guanyador del guardó més important en llengua castellana

Juan Goytisolo, a Barcelona, el desembre del 2013. / JOSEP GARCIA

Juan Goytisolo, a Barcelona, el desembre del 2013.
Luis Goytisolo.

/

1
Es llegeix en minuts

Els espanyols Juan i Luis Goytisolo, Francisco Nieva, Luis Mateo Díez i Antonio Muñoz Molina; el nicaragüenc Sergio Ramírez i el veneçolà Rafael Cadenas, són alguns dels candidats al premi Cervantes 2014, que es farà públic aquest migdia. El ministre de Cultura, José Ignacio Wert, serà, a les 13.45 hores, l'encarregat de donar el nom del guanyador del premi considerat més important de tots els que es concedeixen als països de parla hispana.

Creat el 1975 pel Ministeri de Cultura, el premi està dotat amb 125.000 euros i és vist com el Nobel de la llengua castellana. Habitualment es compleix una llei no escrita que reparteix alternativament el guardó entre Llatinoamèrica i Espanya, i per això aquest any hauria de ser per a un escriptor espanyol ja que el 2013 el va guanyar la mexicana Elena Poniatowska.

D'aquesta manera, i segons diverses fonts, en aquesta edició apareixen ben situats per guanyar-lo els germans Juan i Luis Goytisolo, el dramaturg Francisco Nieva, els novel·listes Luis Mateo Díez i Antonio Muñoz Molina, i el filòsof Emilio Lledó. Aquest últim, a l'haver merescut el dia 18 el Nacional de las Letras, potser té menys possibilitats d'aspirar al Cervantes.

Hi ha altres espanyols que acostumen a figurar a les quinieles d'aquest premi, com el novel·lista Eduardo Mendoza i la poeta María Victoria Atencia, que el dia 28 recull el premi Reina Sofía de poesia iberoamericana.

CANDIDATS LLATINOAMERICANS

Però si avui el jurat decidís inclinar la balança cap a Llatinoamèrica, aspirarien al Cervantes l'escriptor i exvicepresident de Nicaragua Sergio Ramírez, el poeta veneçolà Rafael Cadenas, el mexicà Fernando del Paso, l'argentí Ricardo Piglia, el nicaragüenc Ernesto Cardenal i la poeta cubana Fina García Marruz, entre altres.

Notícies relacionades

En els 39 anys de vida que té el premi Cervantes només en quatre ocasions ha estat per a una dona: les espanyoles María Zambrano (1988) i Ana María Matute (2010), la cubana Dulce María Loynaz (1992) i la mexicana Elena Poniatowska (2013).

El jurat del Cervantes 2014 està format pels guanyadors de les dues últimes edicions, Poniatwoska i José Manuel Caballero Bonald (2012); per Soledad Puértolas, Inmaculada Lergo, Fernando Galván, Carmen de Benavides, Julio Martínez Mesanza i Mercedes Monmany, entre altres.