Alicia Giménez Bartlett guanya el premi Pepe Carvalho 2015

El jurat destaca la rellevància d'una autora que ha alimentat el gènere negre barceloní

L’escriptora Alicia Giménez Bartlett.

L’escriptora Alicia Giménez Bartlett. / GUILLERMO MOLINER

1
Es llegeix en minuts

Alicia Giménez Bartlett (Almansa, Albacete, 1951), creadora de la comissària de policia destinada a Barcelona Petra Delicado, és la guanyadora del X premi Pepe Carvalho. L'autora rebrà el guardó el dia 5 de febrer a les 19.00 hores al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona en el marc de la pròxima edició de BCNegra, que se celebrarà entre el 29 de gener i el 7 de febrer del 2015. 

El jurat ha decidit concedir per unanimitat el Pepe Carvalho a Giménez Bartlett per “haver renovat la novel·la policíaca espanyola, aportant una perspectiva femenina i feminista que ha estat pionera en aquest àmbit. Per haver creat dos personatges de ficció –Petra Delicado i el seu inseparable Fermín Garzón- que al llarg de successives novel·les s'han anat consolidant fins a aconseguir un reconeixement propi de les figures clàssiques del gènere, així com una difusió internacional”.

Notícies relacionades

Pel jurat, l'escriptora que durant anys va residir a Barcelona i que actualment té casa a Vinaròs (Castelló) “és una rellevant autora del gènere negre barceloní en la línia de Manuel Vázquez Montalbán, en memòria del qual es concedeix aquest premi, i de Francisco González Ledesma i Andreu Martin, que el van obtenir amb anterioritat.

Giménez Bartlett va crear a la seva inspectora els anys 90 i des d'aleshores ha publicat nou títols protagonitzats per ella, entre els quals destaquen 'Ritos de muerte', 'Días de perros', 'Muertos de papel', 'Un barco cargado de arroz' i 'Nadie quiere saber'. Les seves obres han estat traduïdes a 15 llengües, amb un èxit notable a França, Alemanya, els Estats Units i, especialment, Itàlia, on ha rebut el premi Grinzane Cavour.