NOVEL·LA NEGRA

Alicia Giménez Barlett s'emporta el premi Pepe Carvalho

L’escriptora Alicia Giménez Bartlett.

L’escriptora Alicia Giménez Bartlett. / GUILLERMO MOLINER

1
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / BARCELONA

Està molt clar qui és el pare de la novel·la negra barcelonina, Manuel Vázquez Montalbán. Però, posats a establir maternitats, molt probablement aquest honor li correspongui a Alicia Giménez Barlett, una oriünda d'Albacete -com la tropa de Muchachada Nui, però amb altres coordenades- que es va radicar aquí molt jove per quedar-s'hi i amplificar la fama negre criminal de la ciutat pel món. Ahir, el cercle es va tancar quan a l'escriptora li van notificar que el premi Pepe Carvalho 2015 era seu «per haver renovat la novel·la policíaca espanyola aportant-hi una perspectiva femenina i feminista». Barlett rebrà el premi el 5 de febrer vinent en el marc de la pròxima edició de BCNegra.

Notícies relacionades

FORTA I INDEPENDENT / Petra Delicado és la comissària de policia que protagonitza aquesta mirada singular a través de les nou novel·les que fins al moment componen la sèrie. Al seu costat, i com a contrapunt al seu caràcter fort i independent, se situa el subinspector Fermín Garzón, en una faceta més plana i humorística. Bartlett va iniciar les aventures de Delicado als anys 90, quan el gènere negre encara no havia realitzat l'eclosió d'anys posteriors, i les seves aventures van conèixer una versió televisiva que va protagonitzar Ana Belén (mentre que Garzón va ser Santiago Segura). Les novel·les de l'autora han tingut una important recepció a Espanya, França i Alemanya, però ha estat a Itàlia on, publicada per la selecta editorial Sellerio, les seves xifres de venda s'han multiplicat per tres.

Al gener, poc abans de la concessió del premi auspiciat per l'Ajuntament de Barcelona, apareixerà un nou volum de la sèrie Petra Delicado, nou relats amb el títol Crímenes que no olvidaré.