RECONEIXEMENT

Lluís Homar, premi Ceres al millor actor

El guardó, convocat pel festival de teatre clàssic de Mèrida, reconeix la seva interpretació a 'Terra de ningú'

Lluís Homar, durant una escena, al Teatre Villarroel.

Lluís Homar, durant una escena, al Teatre Villarroel. / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts

El jurat de la tercera edició dels premis Ceres ha decidit, per unanimitat, concedir el seu guardó al millor actor Lluís Homar pel seu paper a 'Terra de ningú', de Harold Pinter, una obra dirigida per Xavier Albertí i en què Homar dóna vida a Spooner, un dels dos amics protagonistes.

En una nota, el Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida, que convoca aquests premis, recorda que aquest premi va recaure en les dues edicions anteriors en Emilio Gutiérrez Caba (2013) i Miguel Rellán (2012).

El 2014 serà Homar qui recollirà el guardó per una història en què dos antics amics, que han oblidat tots els llaços que els unien abans de la segona guerra mundial, es retroben en una nit carregada d'alcohol, que tornarà a despertar les ferides d'un passat que necessita ser ordenat. La cerimònia d'entrega dels premis Ceres tindrà lloc el 28 d'agost al Teatre Romà de Mèrida.

Un Goya i un Gaudí

Lluís Homar, nascut a Barcelona el 1957, ha forjat el seu prestigi com a actor tant als teatres, com al cine i la televisió. Entre els seus últims treballs al cine hi destaquen 'No tengas miedo', del director Montxo Armendáriz, i 'Eva', del director Kike Maíllo, paper que li va valer un premi Goya al millor actor de repartiment en l'última edició. També va rebre un premi Gaudí en la mateixa categoria, i és un dels seus papers més recordats el de 'La mala educación', de Pedro Almodóvar.

En televisió, els seus últims treballs han estat a les sèries d'Antena 3, 'Imperium', 'Hispania' i 'Gran Hotel'. En la seva faceta teatral, ha participat en nombrosos espectacles, especialment per al Teatre Lliure de Barcelona, del qual va ser cofundador el 1976, i director artístic.

Els seus últims treballs en aquesta faceta han estat a les obres 'Terra de ningú', per al Teatre Nacional de Catalunya, i 'Paradero desconocido', on va exercir la direcció, adaptació i interpretació protagonista.

13 categories

En total són 13 els premis Ceres que atorga el Festival de Mèrida, i els seus guanyadors se seleccionen d'entre totes les produccions escèniques espanyoles que s'han estrenat entre el 21 de juliol del 2013 i el 22 de juliol del 2014.

Notícies relacionades

Les categories són: millor espectacle teatral de l'any, millor director d'escena, millor guió, millor actor, millor actriu, millor escenògraf, millor il·luminador, millor vestuari, millor caracterització, millor trajectòria empresarial, premi Emèrita Augusta a tota una vida i dos premis referits al Festival de Mèrida: premi del Públic i premi de la Joventut.

Tots els premiats, menys els tres últims, són elegits per un jurat especialitzat compost per nou periodistes culturals dels principals mitjans de comunicació espanyols i un president d'honor que correspondrà aquest any a l'actriu Verónica Forqué.

Temes:

Lluís Homar