Festival d¿estiu de Barcelona

L'herència del sitar

Anoushka Shankar actua avui a la sala Barts amb el seu nou disc, 'Traces of you'

1
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL
BARCELONA

Va començar a tocar el sitar sent molt petita. És el que comporta ser filla del millor i més famós sitarista del món, Ravi Shankar. La primera actuació la va oferir amb només 13 anys. Als 16 va firmar el seu primer contracte. Però mentre Anoushka Shankar gravava el seu últim disc, el seu pare va morir. L'àlbum va prendre com a títol Traces of you. El sentiment de pèrdua envernissa moltes de les seves composicions. I també el de l'amor. Pel seu marit, l'aclamat director de cine Joe Wright (que ha filmat el videoclip del single). I pel seu primer fill, Zubin. La instrumentista presenta avui l'àlbum a la sala Barts, convidada pel Grec.

Per Shankar, «el sitar és com un narrador d'històries teixides a través de tot el disc». Un compacte que destil·la un estimulant eclecticisme, amb traços d'electrònica incorporats amb total fluïdesa. I per donar-li aquesta forma, l'artista va buscar com a aliat el productor, arranjador i multiinstrumentista Nitin Sawhney. «Ja vam treballar junts abans. Som amics. A més d'una relació professional hi ha una relació personal molt intensa que ho ha facilitat tot. ¡És perfecte!», exclama Shankar.

'Feeling', amb Norah Jones

Com a novetat, la seva germanastra Norah Jones participa per primera vegada en un dels seus treballs. Hi canta diverses peces: la que bateja l'àlbum. I també Unsaid, composta per totes dues tan sols dues setmanes després de la mort del mític progenitor. «És una gran dona. També és una gran cantant, és clar. Però si hagués de ressaltar alguna cosa d'ella, sens dubte seria això. Sento per Norah una total fascinació».

Notícies relacionades

A qui també diu professar admiració, en aquest cas artística, és al cantaor de Sabadell Duquende, a qui va convidar a cantar el tema Si no puedo verla, de poesia medieval sufí. «Vaig buscar un text especial per a ell. Hi ha una clara relació entre l'univers sufí i el flamenc. A nivell de temàtica i de força».

¿L'última lliçó que li ha donat la vida? «La vida és un viatge que desemboca en la mort, amb moments difícils i altres de lluminosos i feliços. La resistència de l'esperit humà davant els avatars és meravellosa. És un constant morir i ressuscitar. Quan creus que tot està perdut, ressorgeixes».