Una oferta cultural en expansió

Que no pari la música

El circuit de concerts i festivals afronta el seu cap de setmana més intens amb una concentració de figures internacionals i locals

3
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO
BARCELONA

L'associació d'estiu i música en directe agafa força aquesta temporada a Catalunya, en gran part, a través del renovat front de festivals que giren al voltant del pop, el rock i la cançó. Una oferta que es multiplica i es manifesta amb especial intensitat aquest cap de setmana, en què coincideixen, en diversos escenaris, la majoria a l'aire lliure, actuacions de figures internacionals com Elton John, Bryan Ferry, Lana del Rey i George Benson, així com artistes destacats de la nostra escena.

Barcelona concentra una gran part de les convocatòries, si bé el focus s'amplia a la vegada en altres direccions, sempre seguint, això sí, el litoral marítim. Al nord, el sempre actiu circuit estival de la Costa Brava, amb Cap Roig com a principal passarel·la d'estrelles a partir d'avui, i el recuperat Canet Rock. Al sud, una marca d'estrena, el Vida Festival, de Vilanova i la Geltrú, que desplega també avui (i demà) els seus encants pop de signe alternatiu.

DEL GREC A PEDRALBES / A Barcelona creuen els seus camins les programacions del tradicional Grec i de la segona edició del Festival Jardins de Pedralbes. A l'amfiteatre de Montjuïc, el rigor flamenc de Mayte Martín evocant avui els històrics del gènere, de Juanito Valderrama a Enrique Morente, en el recital Por los muertos del cante, i demà, la jove pianista japonesa Hiromi amb la seva heterodòxia jazzística. A Pedralbes, s'obrirà pas aquesta nit el sedós repertori del guitarrista i cantant George Benson, proveït d'èxits atemporals com Give me the night. Diumenge serà el torn de la presentació d'Agent Cooper, el nou disc de la cantant i guitarrista madrilenya Russian Red. I un altre nom de prestigi, el dandy Bryan Ferry, cantant del grup britànic Roxy Music, torna demà a Barcelona, 12 anys després de la seva última actuació en solitari a la ciutat, amb un recital antològic que tancarà a l'Auditori del Fòrum la 25a edició del Guitar Festival.

En paral·lel, dos nous aparadors urbans consagrats en exclusiva al rock dur i al heavy metal. Avui i demà, a Can Zam (Santa Coloma de Gramenet), el Rock Fest BCN, amb figures del ram com Manowar i Twisted Sister. Diumenge, al Poble Espanyol, una altra mostra debutant, el Barcelona Metal Fest, amb Within Temptation i Paradise Lost com a grups bandera.

INAUGURACIÓ A CALELLA / A una hora i mitja de Barcelona, direcció nord, el Festival Jardins de Cap Roig, a Calella de Palafrugell, obre avui les seves portes amb Sir Elton John, que saldarà el deute contret fa un any, quan una apendicitis va frustrar el seu recital a la mostra. En aquella ocasió havia d'oferir un recital en solitari, però avui actuarà amb la seva banda, basat, igualment, en un repertori ple de clàssics del pop.

Notícies relacionades

Canet, nom lligat, als anys 70, a les icòniques Sis hores de cançó i al seu relleu rocker, reivindica el seu lloc al mapa amb un cartell 100% català, nodrit, sobretot, de noms de l'escena moderna (de Gerard Quintana i Els Pets a Manel i Love of Lesbian) i amb dues figures venerables que connecten amb la seva història, Sisa i la renascuda, per un dia, Companyia Elèctrica Dharma. Canet Rock oferirà demà més de 12 hores de música al mateix enclavament on ho va fer en la seva primera vida, el Pla d'en Sala.

I a Vilanova, el Vida Festival, relleu del carismàtic Faraday, desplega avui i demà el gruix d'un cartell amb inclinació alternativa, amb dues estrelles, Lana del Rey i Rufus Wainwright, apuntant un rumb obert als nord-americans M. Ward i Yo La Tengo, i els catalans Sílvia Pérez Cruz & Raül Fernández Miró, Mishima, Joan Colomo i Pau Vallvé, entre altres. Mosaic frondós per a un cap de setmana que no posa fàcil la tasca d'escollir.