09 jul 2020

Anar al contingut

Wajdi Mouawad i Antoni Vives, premis Llibreter

El guardó del gremi de llibreters distingeix obres publicades l'any anterior que mereixerien més difusió

ERNEST ALÓS / Barcelona

El dramaturg i escriptor {Wajdi} {Mouawad}.

El dramaturg i escriptor {Wajdi} {Mouawad}.
L’escriptor i regidor Antoni Vives.

/

'Ànima', del director teatral libanès Wajdi Mouawad, 'I demà, el paradís', d'Antoni Vives, i Jon Klassen per l'àlbum il·lustrat 'Aquest barret no és el meu' han estat guardonats amb el premi Llibreter, concedit cada any pel Gremi de Llibreters de Catalunya "per destacar i reconèixer la qualitat i la significació de determinats títols per afavorir-ne la difusió mitjançant la promoció a les llibreries".

Les bases del premi el distingeixen de la resta de premis a obra publicada durant l'any 2013. D'una banda, pel marc temporal: poden ser considerats els llibres publicats entre el 2 de maig del 2013 i l'1 de maig del 2014. De l'altra, perquè no es tracta exactament de determinar la millor obra de l'any anterior sinó de promoure llibres "que destaquin per la seva temàtica, pel tractament literari i per la qualitat" però que "no hagin rebut l'atenció que mereixen".

El procés de selecció és complex: cada llibreria pot proposar cinc llibres de cadascuna de les tres modalitats del premi (literatura catalana, altres literatures i àlbum il·lustrat), i els més votats són sotmesos a la consideració del mateix nombre de jurats compostos per cinc membres cadascun, tots ells llibreters.

'Ànima' (publicada en català per Edicions del Periscopi i en castellà per Destino) és la segona incursió en la narrativa de Wajdi Mouawad, nascut el 1968 al Líban i nacionalitzat canadenc. El protagonista d'aquesta duríssima novel·la, Wahhch Debch, es llança a una caça humana a través d'Amèrica després de l'assassinat de la seva dona, que el conduirà a capbussar-se en els seus convulsos orígens, que es remunten a les massacres de Sabra i Xatila durant la invasió israeliana del Líban.

Mouawad, que no ha estat present en l'entrega del premi, sí que ha enviat a través dels seus editors un agraïment que destaca, en primer lloc, la tasca dels seus traductors Anna Casassas i Pablo Martín. "Aquest premi m'emociona precisament pel seu caràcter hospitalari, pel seu caràcter polític: quan Europa ha votat últimament una tendència a la desconfiança, un premi, sigui quin sigui, atorgat a un estranger, no pot ser sinó una feliç manera de resistir a la brutalitat", ha escrit Mouawad. "M'enorgulleixo de tenir, gràcies al teatre i ara també gràcies a la literatura, una relació tan privilegiada amb el públic català", afegeix el seu text.

A 'I demà, el paradís' (RBA), la tercera novel·la d'Antoni Vives (Barcelona, 1965), la protagonista fuig de la Barcelona dels anys 50 a la teòricament paradisíaca Guinea Equatorial. Però el paradís no existeix, ni allà ni en dos moments ni en dos llocs més on transcorre la novel·la, el Cadaqués encara pobre dels anys 30 i el de la progressia del tardofranquisme. Al llibre, amb el seu nom o ocults rere altres identitats, hi desfilen personatges com Josep Pla, García Lorca i Salvador Dalí.

Temes: Wajdi Mouawad