García Márquez deixa una novel·la inèdita

L'escriptor no acabava de veure "tancades" les diferents versions d''En agosto nos vemos'

1
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / ERNEST ALÓS / Barcelona

El 2008, el periodista colombià José Salgar va anunciar que Gabriel García Márquez havia escrit una nova novel·la, titulada 'En agosto nos vemos', un títol que per una altra part correspon a un conte ja publicat de l'autor sobre la segona dona de Johann Sebastian Bach, Anna Magdalena.

En una entrevista a EL PERIÓDICO concedida l'any 2013 pel seu amic Plinio Apuleyo Mendoza, aquest va revelar que hi havia almenys dues versions aparcades d'aquest llibre. "L'última vegada que el vaig veure a Barcelona em va dir que tenia dues o tres versions d'una novel·la però que havia decidit deixar-la. I prendre aquesta decisió és molt dur", va explicar. Segons el seu amic i editor Cristóbal Pera, García Márquez no l'acabava de veure "tancada".

Notícies relacionades

Guillem d'Efak, director de l'Agència Carmen Balcells i portaveu d'aquesta durant el dia d'ahir, va dir que l'agència no té cap comentari a fer sobre aquest original. D'Efak va assenyalar que a l'agència l'ambient era ahir de "desolació", amb la històrica agent de l'escriptor, evidentment, "molt afectada". Aquests dies Balcells es mantindrà retirada de les honres fúnebres i els homenatges que rebrà la memòria de l'escriptor. "Gabo està viu, no morirà mai. Ha aconseguit la immortalitat", va afegir D'Efak. 

Des del 2004, quan va publicar 'Memoria de mis putas tristes', el Nobel colombià no ha editat cap llibre, al marge d'una recopilació d'articles titulada 'Yo no vengo a decir un discurso'. Aquesta sequera editorial va anar en paral·lel a la seva desaparició de la vida pública, la qual es va accentuar des que li va ser diagnosticat el 1999 un càncer limfàtic. García Márquez va superar la malaltia després de ser sotmès a quimioteràpia, cosa que, segons el seu germà Jaime, va accelerar el procés de demència senil.