El món del flamenc, commocionat per la mort de Paco de Lucía

L'ajuntament d'Algesires, la seva ciutat, declara tres dies de dol i col·labora per agilitzar els tràmits per repatriar el cos de l'artista

Paco de Lucía interpreta l’adagi del mestre Rodrigo. / YOUTUBE

Paco de Lucía interpreta l’adagi del mestre Rodrigo.
Paco de Lucía interpreta ’Entre dos aguas’, a TVE el 1976.
El guitarrista i el ’cantaor’, per ’bulerías’, en una actuació dels anys 70.
El guitarrista toca la peça de guitarra que combina flamenc i gypsy-jazz.
Paco de Lucía interpreta ’Tico Tico’ a TVE.

/

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / Barcelona

El món del flamenc està de dol després de la mort a Mèxic del mestre de la guitarra Paco de Lucía, que ha tingut un atac de cor als 66 anys. "Després de la mort d'Enrique Morente, se'n va un altre dels grans. Ens hem quedat orfes. Paco era el pare del flamenc", ha destacat Lluís Cabrera, fundador del Taller de Músics. "Ell, com Morente, era un inventor. Cada vegada que s'inventava una falseta tothom estava pendent. Com deia Morente, era la gran llum que il·luminava la guitarra flamenca". 

Tots els 'tocaores' que van venir després d'ell sd senten en deute amb Paco de Lucía: Chicuelo, Cañizares, Vicente Amigo, Tomatito. Tots ploren avui un ésser únic no només com a artista, sinó com a persona. "Sempre va ser una persona molt normal. Els diners que va guanyar en el seu carrera no el van canviar. Procedia d'una família humil i mai ho va oblidar. No es va desclassar, no li va pujar la fama al cap". 

Lamenta que ell i Morente mai arribessin a treballar junts en un disc. "Ho havien parlat moltes vegades però per un motiu o un altre, mai van posar fil a l'agulla. Una llàstima. El que no van fer a la terra potser ara ho faran al cel i animaran el firmament", conclou Cabrera. 

Notícies relacionades

L'alcalde d'Algesires (Cadis), José Ignacio Landaluce, ha fet arribar el "profund pesar". En un comunicat en què diu que estan "impactats per una notícia tan terrible, per la qual cosa en aquests moments de tant dolor" volen estar "al costat dels seus familiars i amics, mostrant el suport d'una ciutat que plora el més internacional dels seus fills, i la figura més gran que ha tingut el món de la guitarra". El consistori que està col·laborant per traslladar el cos i poder-lo enterrar a la seva ciutat, ha declarat tres dies de dol. "La mort de Paco de Lucía converteix el geni en llegenda. El seu llegat perdurarà per sempre, igual que el carinyo que sempre va mostrar per la seva terra", afegeix. 

Juan Valderrama, que el coneixia des de petit, assenyalava molt trist en el programa de ràdio 'Hoy por hoy': "Ha mort l'artista més important d'aquest país en el món flamenc. Estem entre la sorpresa i el dolor. Era l'únic (premi) Príncep d'Astúries que teníem i l'únic que ha posat d'acord paios i gitanos". En el mateix programa, el 'cantaor' José Mercé sentenciava: "Se n'ha anat un monstre, el millor guitarra del segle XX i XXI". Ell, com la majoria, estava en estat de xoc. Ningú esperava que una persona "tan esportista i sana", morís als 66 anys. De Lucía era un apassionat del submarinisme i també solia jugar a futbol. Per Mercé no només el flamenc ha perdut un geni. "Paco ha sigut el nostre pare. És un referent de la música mundial".