La cita amb el gènere policíac a Barcelona

Andrea Camilleri, estrella absoluta del BCNegra

L'autor sicilià rebrà per fi el premi Carvalho en la novena edició de la trobada de literatura policíaca

Andrea Camilleri, a casa seva, a Roma, el 2008.

Andrea Camilleri, a casa seva, a Roma, el 2008.

3
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA
BARCELONA

Han hagut de passar nou edicions perquè per fi Andrea Camilleri hagi accedit a visitar BCNegra per recollir el premi Pepe Carvalho. La popular trobada dedicada a la novel·la negra que començarà demà i durarà fins al 8 de febrer. Que el rebi el sicilià -que als 88 anys s'ha resistit fins ara a viatjar donada la seva fràgil salut- és un acte de justícia en estat pur perquè, com és sabut, el seu comissari Salvo Montalbano beu directament de la literatura social de Manuel Vázquez Montalbán i és un molt evident homenatge, més enllà del seu nom mateix. I si això no havia passat fins al moment és perquè segons una regla no escrita cal recollir el premi en persona per obtenirlo (cosa que està deixant fora, per exemple, un dels grans com és el cas del brasiler Rubem Fonseca). El dijous 6 de febrer, per fi, Camilleri rebrà la seva distinció al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona i un dia més tard la sala Barts acollirà la trobada amb el públic, en què l'autor estarà acompanyat  pel seu traductor Pau Vidal i Jokin Ibáñez. Les preguntes es poden enviar per Twitter a l'etiqueta #BCNegra14.

VISITES ESTEL·LARS / Altres autors estrella d'aquesta edició seran la britànica Sophie Hannah (que ha recollit oficialment el testimoni d'Agatha Christie per prosseguir les aventures del «detectiu més famós del món», Hèrcules Poirot) i els italians Roberto Costantini i Ben Pastor, experta aquesta última en crims amb rerefons històric a l'estil de Philip Kerr (que malgrat haver anunciat la seva visita finalment causarà baixa). El danès Jussi Adler-Olsen -que viu a cavall entre la seva terra i el pis que té a la Barceloneta- serà l'únic representant de l'encara pròspera no-vel·la negra escandinava, així com l'holandès Gauke Andriesse. Les retallades manen i, almenys en aquesta ocasió, s'apreciarà una clara absència d'autors nord-americans en el certamen. «Aquests escriptors a més a més -especifica Paco Camara-sa, comissari de la trobada- planifiquen les seves gires amb molt de temps i no acostumen a desplaçar-se a una única ciutat».

Si hi ha una cosa que marcarà l'esperit de la present BCNegra és, segons el parer del comissari, el caràcter mediterrani, no només per l'esperada presència de Camilleri sinó també per l'exposició, dedicada al compulsiu i prolífic Georges Simenon, pare del comissari Maigret, que s'inaugurarà a la Biblioteca Jaume Fuster demà mateix com a tret de sortida a una BCNegra que en aquesta ocasió es desenvoluparà durant tres dies més. En el capítol de les bones notícies, ha augmentat el nombre d'editorials que participen en la trobada, que puja a 43, tot i mantenir el mateix pressupost que l'any passat, 95.000 euros, 5.000 menys que el de la Setmana de Novel·la Històrica, que la tardor passada va iniciar la seva trajectòria també de la mà de l'ajuntament.

Notícies relacionades

CRIMS CATÒDICS / Molts dels temes de les taules rodones estan vinculats a l'actualitat. Un particular interès tindrà aquesta trobada que, proclamant que la «millor novel·la negra és a la televisió», reunirà l'escriptor i policia Marc Pastor i el crític de sèries de televisió Toni de la Torre i serà moderada pel periodista Rafael Vallbona (Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna, el dia 4 de febrer).

També s'aprofundirà, un any més, en la via catalana per al gènere, més enllà de la capitalitat, criminal, de Barcelona amb autors com  Quim Aranda i Sebastià Jovani (la Capella, 4 de febrer ). La resposta en castellà tindrà la seva taula a la Biblioteca Barceloneta-La Fraternitat i reunirà els escriptors Juan Bolea, Guillermo Orsi, Luis García Jambrina, Willy Uribe i Carlos Zanón. Sense oblidar debats com el de «l'assassinat» del periodisme, amb Maruja Torres i Pere Rusiñol (La Capella, 5 de febrer) i la moderna crònica de successos amb periodistes com Antonio Baquero, Rebeca Carranco i Anna Punsí. (Col·legi de Periodistes, 7 de febrer).