Noves veus de dona

Una llarga llista de joves artistes d'estils diferents i idees suggerents s'incorpora al panorama musical català

Sara Pi. Factura un neo-soul que cada vegada suma més adeptes.

Sara Pi. Factura un neo-soul que cada vegada suma més adeptes.

3
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL
BARCELONA

Cada vegada més veus femenines s'estan obrint camí o consolidant en l'actiu panorama musical català. I engloben estils ben diversos, des del neo-soul de Sara Pi o el jazz d'Andrea Motis, fins a l'indie-folk de Joana Serrat, el post-punk de Les Sueques o La Marta Rius i la seva veu acompanyada amb els sons del seu acordió. Algunes despunten amb una enlluernadora joventut, com Núria Graham, de 17 anys, o Ariadna Bonet, de només 15.

N'hi ha que van topar amb l'èxit gràcies a Youtube, com la jove de 20 anys Aida Sstrings, que va penjar Aquesta nit «per vacil·lar davant els seus amics» i ara està presentant el seu primer disc, Tocant de peus al cel. I altres que fa una mica més que busquen el seu lloc. És el cas de Gemma Humet (sí, la neboda de Joan Baptista Humet). «Jo crec que podem parlar d'un panorama català de veus femenines. A la vista està el disc que aquesta setmana ha tret la revista Enderrock», assegura aquesta pianista i cantant, amb estudis a l'Escola Superior de Música de Catalunya.

MOMENT DE LLANÇAR-SE / Gemma Humet va formar part del projecte Thalassa, té un duo amb el guitarrista Pau Figueres i el gran Toti Soler l'ha tornat a reclamar en el seu nou disc, El teu nom. Però ara és quan està vivint el «moment més dolç», arran del seu guardonat disc amb Toni Xuclà Amb música ho sentiries potser millor (amb poemes d'Espriu), i la seva participació a la Diada al parc de la Ciutadella. «Noto molta diferència. Ara la gent em coneix. I m'encanta. Fa molt que faig coses com a cantant, però ara sento que estic en un altre punt de mira».

¿Creu que ara es focalitza més l'atenció en les dones? «M'agradaria pensar que més que una qüestió de gènere el que està passant és que coincideixen moltes dones amb projectes interessants i diferents, que arriben al públic. Realment hi ha molt bones cantants i compositores a Catalunya, però crec sincerament que també hi ha molts artistes masculins, amb projectes bonics que també mereixen atenció». Humet està pensant a publicar el seu primer disc en solitari. I ja s'ha posat a treballar-hi.

AMB NATURALITAT / Maria Coma acaba de publicar Celesta, un disc entre el pop i la música contemporània,  amb pianos desfermats, bateries desbocades (Pau Vallvé) i un nou instrument creat per ella i el Taller d'Escultura Sonora Baschet: el clavinimbus. «Sempre he viscut amb naturalitat el fet de fer música, independentment de ser dona o no. Ja de petita vaig començar a sentir que volia liderar el meu projecte. I no vaig sentir mai que pel fet de ser dona seria més difícil», explica.

La compositora admet que la dona fa segles que se sobreposa a diferents prejudicis. «Però la meva generació està vivint un moment en què nosaltres no patim aquests prejudicis ni aquestes dificultats. Tot i així, sigui en l'època que sigui, per mi la música no té gènere. Un músic és un músic, tant si és un home com una dona», sentencia.

Notícies relacionades

LA 'NOIA' DEL SEGELL PRIMAVERA SOUND/ A Joana Serrat l'acaben de batejar com la veu indie-folk catalana. És la primera noia que ha fitxat el jove segell del Festival Primavera Sound. La preparació del disc l'ha portat fins a Mont-real. I per a la producció compta amb Howard Bilerman (ex-Arcade Fire). Fa tan sols dos dies va tornar «amb el màster sota el braç», explica. «L'àlbum ha tingut una gestació de gairebé un any, des que vaig gravar les demos al gener. El temps que va passar entre que Howard em va donar el 'sí vull', el fitxatge del Primavera i trepitjar l'Hotel2tango a Mont-real per mesclar i masteritzar, juntament amb el procés de decisions, no sempre fàcils de prendre».

Ara diu que ho està vivint tot «amb molta intensitat i felicitat. Orgullosa d'haver aconseguit pels meus propis mitjans tot el que he aconseguit aquest 2013». Igual que Maria Coma, assegura que no pensa en la música «en termes de sexe ni de gènere. Com tampoc penso així en la meva vida amb les persones que em trobo pel camí. Penso en com són i en el que m'aporten».