Vicenç Pagès Jordà, premi Sant Jordi de novel·la
Els premis de la Nit de Santa Llúcia, organitzats per Òmnium Cultural, han estat marcats aquest any per la satisfacció per l'acord per fixar pregunta i data per a la consulta sobre la independència. A part dels guardons literaris, encapçalats pel premi Sant Jordi de novel·la a Vicenç Pagès Jordà per 'Dies de frontera', el premi de Comunicació d'Òmnium ha anat aquest any a Jordi Évole, per projectar "una imatge tolerant, oberta, plural i alhora reivindicativa, amb un periodisme necessari de denúncia social que no ha renunciat a aquests valors des de la seva catalanitat". Tot i que, va fer broma el periodista, el motiu sembla que ha estat seduir-lo per a la causa, cosa a què ha contestat amb un 'sí / no'.
Per cert, l'ombra de la pregunta també ha sobrevolat sobre el premi Sant Jordi. Segons el portaveu del jurat, Màrius Serra, "aquest és el llibre que ha de comprar qui entri per Sant Jordi a una llibreria dubitatiu i respongui 'sí' i 'sí' a les següents preguntes: Vol llegir un bon llibre? En cas de resposta afirmativa, vol una novel·la?".
Al seu torn, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha lamentat, però ha justificat per la crisi i "l'enorme injustícia fiscal" que viu Catalunya, les retallades de la Generalitat a la cultura. Segons Casals, l'aprovació de la data i la pregunta de la consulta independentista va ser "una jornada històrica" i va reclamar a tots els "votants, militants i dirigents" dels partits catalans, incloent-hi els "catalanistes del socialisme", que pressionin els seus partits a favor d'"un camí apassionant en què tothom és benvingut". "Un compromís --va afegir-- per fer que l'opció del 'sí', del doble 'sí', de la llibertat, sigui àmpliament majoritària".
Premi Sant Jordi
Notícies relacionadesSegons Pagès, la seva novel·la és "un intent de reflectir com et pots relacionar quan no tens res fix". 'Dies de frontera', protagonitzat per una parella entre els 30 i els 40 sense un compromís estable però que entra en crisi després d'una "relliscada genital" d'ell, seguit d'altres de tots dos, fa referència a dues fronteres. L'edat indefinida, entre la joventut i la maduresa, d'una generació condemnada a una "precarietat definitiva", i la del territori on es desenvolupa, un Empordà gens turístic, entre Figueres i la Jonquera, que sembla, segons l'autor, Tijuana. Un lloc que atrau els veïns francesos amb "gasolina, tabac, alcohol i prostitutes" a baix preu.
Però si el comprador no vol una novel·la, sinó un llibre de contes o una poesia, també podrà escollir els guanyadors dels premis Mercè Rodoreda, Neus Canyelles, i Carles Riba, Marc Romera. La periodista i escriptora Neus Canyelles ha construït els contes de 'Mai no sé què fer fora de casa' a partir de "la idea principal" de contes clàssics d'autors internacionals. 'La nosa', de Romera, és un llibre escrit en una "falsa prosa poètica", que amaga una mètrica interna i que, reconeix l'autor, desprèn "mala llet" i rebuig a la "poesia popular" que "s'entén a la primera".
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia