CRÒNICA

El vol espiritual de Jordi Savall

Èxit d''El llibre vermell de Montserrat'

1
Es llegeix en minuts
CÉSAR LÓPEZ ROSELL
BARCELONA

Nit de càrrega nostàlgica i de reconeixement a la tasca de recuperació d'un patrimoni artístic inesgotable. Jordi Savall va inaugurar a l'església de Santa Maria del Pi el cicle El so original amb El llibre vermell de Montserrat. La recuperació d'aquesta obra, que s'interpretava per primera vegada sense Montserrat Figueras, soprano que va morir fa dos anys, va fer que la vetllada tingués un vessant espiritual i d'homenatge.

La participació d'Hespèrion XXI -formació d'instruments d'època de la qual se celebra el 40è aniversari-, i de la Capella Reial de Catalunya, totes dues creades pels dos artistes, va realçar fins i tot més un concert de gran interès pel seu valor històric i la bellesa de les peces extretes d'un còdex que es va salvar miraculosament de l'incendi que, el 1811, va arrasar gran part de la biblioteca del monestir de Montserrat.

Les obres van ser creades perquè els pelegrins tinguessin un repertori que els permetés cantar i dansar durant les vigílies nocturnes a la Moreneta. El caràcter místic d'aquestes creacions permetia oferir uns cants acceptables en un entorn on no eren ben rebudes les profanes peces folklòriques de l'època.

Notícies relacionades

L'aparició pel passadís central dels membres masculins de la coral fins a incorporar-se a l'altar al costat dels músics i les cantants, va donar un to solemne a l'inici de l'espectacle. Al llarg del variat recorregut estilístic, es van interpretar peces que, com Virgo splendens, Laudemus virginem i la suplicant Splendens ceptigera, van mostrar la bellesa del cànon a dues i tres veus.

Stella splendens, Los set goyts Polorum regina van exhibir la seva poderosa melodia al servei de la dansa. La reconeguda soprano María Cristina Kierh, solista en l'última d'aquestes obres, va transmetre el delicat llegat de Figueras que tan bé la interpretava. Kierh va ser una de les veus destacades d'una vetllada en què músics i cantants van exhibir un gran nivell.