Luz Casal guanya el Premio Nacional de las Músicas Actuales

El jurat destaca "la seva calidesa i una veu que es grava en la memòria" i que ha recorregut "un camí fèrtil que va començar pel rock i va abraçar gèneres com les balades i els boleros"

Luz Casal a París, a l’octubre.

Luz Casal a París, a l’octubre. / MIGUEL MEDINA (AFP)

4
Es llegeix en minuts

Luz Casal ha estat guardonada aquest dimarts amb el Premio Nacional de las Músicas Actuales corresponent al 2013. Aquest premi, que concedeix anualment el Ministeri de Cultura, està dotat amb 30.000 euros.

En la seva decisió, el jurat ha resolt proposar, per majoria, la concessió del premi a María Luz Casal Paz (Luz Casal), "perquè amb la seva calidesa i una veu que es grava en la memòria ha recorregut un camí fèrtil que va començar pel rock i va abraçar gèneres com les balades i els boleros, que van eixamplar la seva trajectòria i la de tots i han arribat a públics diversos i a diferents generacions".

Luz Casal va néixer a Boimorto (la Corunya) l'11 de novembre de 1958, encara que es va traslladar a viure a Astúries amb la seva família als sis mesos d'edat. És a Gijón on va actuar per primera vegada en públic. Va cursar estudis de piano, solfeig i cant.

El 1977 es va instal·lar a Madrid per continuar la seva carrera musical. Va gravar una maqueta, 'La guapa', i va recórrer diverses companyies discogràfiques fins que una productora independent li va fer una prova per cantar cors i va aconseguir així introduir-se en el món de la música professional. Va participar en els cors de les gravacions de diversos cantants, com per exemple, Juan Pardo.

Va començar a escriure les seves pròpies cançons i va fer la seva única incursió teatral, una  interpretació de Raquel Meller en el musical 'Las Divinas' al Teatro Reina Victoria de Madrid. El 1980 va publicar 'El ascensor' i va participar en festivals de diferents països. Va rebre classes de ball amb Karen Taft, Arnold Taraborelli, Lindsay Kemp, Merche Esmeralda o Goyo Montero.

El 1981 va fitxar per la discogràfica Zafiro. El 1982 va gravar el seu primer àlbum, 'Luz'. El 1986 va oferir més de 90 concerts. A Alemanya va gravar el tema 'The water is life', per a una campanya ecologista, amb artistes com Mark Knopfler.

El 1989 ja va publicar amb la seva nova companyia Hispavox 'Luz V'. El disc va vendre 300.000 còpies i es constituir com el seu èxit definitiu. El 1991 va publicar 'A contraluz', que va obtenir quatre discos de platí. Hi figura el bolero 'Piensa en mí', d'Agustín Lara, que Pedro Almodóvar va elegir per a la seva pel·lícula 'Tacones lejanos'.

'Como la flor prometida' (1995) ven més de mig milió de discos i es converteix en el de més èxit de la seva carrera. El 1998 publica un recopilatori, només per a França, 'Luz Casal', i en ven en aquest país 400.000.

PREMI GOYA

El 1999 obté el premi Ondas amb el tema 'Mi confianza'. El 2001 se li concedeix, juntament amb Pablo Guerrero, el premi Goya a la millor cançó original amb 'Tu bosque animado', de la pel·lícula 'El bosque animado'.

El 2004 va publicar 'Sencilla alegría', en què inclou 'Negra sombra', el poema de Rosalía de Castro musicat per Juan Montes Capón que seria tema principal de la pel·lícula 'Mar adentro, d'Alejandro Amenábar. El 2005 edita el recopilatori 'Pequeños, medianos y grandes éxitos'.

El 2007 és operada d'un càncer de mama i el 20 de juny del mateix any comunica a la seva pàgina web que ha superat la malaltia. Hi penja el tema 'Sé feliz', del seu nou àlbum, 'Vida tóxica'. El 2009 edita 'La pasión'. El novembre del 2011 publica un àlbum recopilatori que porta per títol 'Un ramo de rosas', que inclou tres noves cançons.

El novembre del 2009 li concedeixen la Medalla de l'Orde de les Arts i les Lletres de França. El juny del 2010 se li concedeix una de les medalles Castelao, que atorga la Xunta de Galícia. A més, ha rebut guardons com el premi Rolling Stone a 'Una vida de rock' el novembre del 2011, Premi de la Cultura de la Comunitat de Madrid en la categoria de música el desembre del 2011, i el Latin Grammy Awards honorífic a tota la seva carrera el novembre deñ 2012.

El 22 d'octubre del 2013 publica el single '¿Per qué no vuelves amor?', que forma part del nou àlbum 'Almas gemelas', que veurà la llum a finals de novembre.

JURAT

Notícies relacionades

El jurat, presidit pel director general de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), Miguel Ángel Recio Crespo, ha estat integrat per Ubane Uzin (a proposta de la Federació Coordinadora del Circuit de Músiques Populars), Rosa Cedrón (a proposta d'Artistes Intèrprets o Executants Societat de Gestió, AIE) i Cruz López de Rego (a proposta de l'Associació de Dones a la Música).

També han format part del jurat Tomás Fernando Flores, Dania Dévora, Luis Javier Menéndez i José M. López Sanfeliú (Kiko Veneno) (Premio Nacional de las Músicas Actuales 2012). Antonio Garde, subdirector general de Música i Dansa de l'INAEM, ha actuat com a vicepresident.