CRÒNICA

Un musical militant

'Goodbye Barcelona' recrea l'idealisme dels brigadistes

Una imatge de l’obra que es representa al Teatre del Raval.

Una imatge de l’obra que es representa al Teatre del Raval.

1
Es llegeix en minuts
CÉSAR LÓPEZ ROSELL
BARCELONA

Durant els anys de la guerra civil van arribar a Espanya gairebé 60.000 voluntaris de diferents països. L'idealisme que va impulsar aquests brigadistes a unir-se a la lluita contra el feixisme ha quedat gairebé en l'oblit escènic fins que fa dos anys a l'Arcola Theatre de Londres es va estrenar Goodbye Barcelona, obra amb llibret de Judith Johnson i música de KS Lewkowicz. La versió catalana ha arribat ara al Teatre del Raval.

La producció, amb muntatge de Fran Arráez, direcció musical de Dani Campos i traducció d'Eva Rosell, compleix el seu objectiu de rescatar, amb ajuda de la música, la memòria d'aquell episodi. Aixecar aquest musical emotiu, vibrant i de gran força didàctica té el seu mèrit en els temps que corren. I val la pena la seva permanència al cartell, no només perquè ho disfrutin els interessats per una història servida amb notable aurèola romàntica, sinó perquè arribi a les generacions a les quals la guerra els queda lluny.

Notícies relacionades

NOU ACTORS I TRES MÚSICS / L'espectacle explica l'aventura de Sam (Pau Quero), un noi de 18 anys que deixa Londres per unir-se a les Brigades Internacionals. La seva mare, Rebecca (Carme Mateu), acabarà seguint el mateix camí. Durant el conflicte, que es desenvolupa a més de Barcelona en escenaris com Belchite, Sam anirà coneixent personatges que el marcaran dins i fora de les trinxeres: el cínic veterà Jack (Pep Papell), l'anarquista Esteve (Antonio del Valle) i Pilar (Carol Rovira), una idealista de la qual s'enamora, a més a més de tots els que integren l'harmònic conjunt de nou actors i tres músics.

El muntatge necessita una mica més de ritme i d'energia, a més de la supressió d'algun reiteratiu passatge. A aquestes altures, el problema ha d'estar resolt. Si és així convencerà, perquè la música, amb una combinació de temes espanyols i himnes brigadistes, i l'entrega dels actors es guanyen l'aplaudiment d'un públic igual de militant.