Mas: "Catalunya és un país profundament democràtic, pacífic i integrador gràcies a la cultura"

El president assenyala, en l'entrega dels Premis Nacionals de Cultura, que "falta la capacitat d'impuls, de finançament" per donar sortida al talent

Artur Mas (al centre), amb els guardonats amb els Premis Nacional de Cultura.

Artur Mas (al centre), amb els guardonats amb els Premis Nacional de Cultura. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts

El president de la GeneralitatArtur Mas, ha destacat en l'entrega dels Premis Nacionals de Cultura que Catalunya és "un país profundament democràtic, pacífic i integrador". Mas, que ha entregat el premi al més veterà dels guardonats, Francesc Torres Monsó (91 anys), ha assenyalat que "si Catalunya és un país profundament democràtic, profundament pacífic i profundament integrador, és degut en gran part al món de la cultura".

La llista de guardonats d'aquest any la formen els escriptors Eduardo Mendoza i Imma Monsó, l'oceanògrafa i microbiòloga Josefina Castellví, el director teatral Hermann Bonnín, el pianista de jazz Agustí Fernández, el director de l'escola de cine ESCAC Josep Maixenchs, el filòsof Josep Ramoneda i l'escultor Francesc Torres Monsó. També han recollit el Nacional la creadora de joies per a Tiffany & co Elsa Peretti i el Centre de Lectura de Reus, que atresora més de 150 anys d'història, de mans del seu president, Xavier Filella.

L'acte ha estat presentat per l'actriu Laia Costa i ha comptat també amb els consellers Ferran MascarellFrancesc Homs i Germà Gordó; el president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Carles Duarte, i el director del Museu d'Història de BarcelonaJoan Roca.

Parafrasejant una de les intervencions dels guanyadors, el president català ha dit: "Tenim més tarannà i creativitat que mercat, que facilitat de finançament per donar sortida a aquest talent". Per aquesta raó, Mas considera que "hem d'eixamplar aquest mercat nostre de portes enfora i això serveix per a totes les disciplines del món de la cultura".

Falta d'"impuls i finançament"

El fet que hi hagi més creadors que impulsors indica, per tant, que "falta la capacitat d'impuls, de finançament" que ha de portar Catalunya a "buscar impulsors públics, que no és fàcil, i privats, que tampoc és fàcil".

Mas sosté que el "moment especial" que viu el país, "d'especial dinamisme i d'especial mobilització, es relaciona amb la cultura". "Quan un país es planteja grans reptes, i Catalunya se'ls planteja, llavors ha de buscar la seva força interior, que ve dels nostres valors com a poble", assenyala.

Ha recordat que la història dels Premis Nacionals de Cultura ve de temps de la República, cosa que constata que "sempre que hi ha hagut Generalitat en època moderna, i, en democràcia, a Catalunya hi ha hagut sempre Premis Nacionals de Cultura".

El conseller de CulturaFerran Mascarell, ha dit als premiats en l'inici de l'acte: "Sou la continuïtat d'un llarg procés que ha fet de la cultura un senyal d'identitat d'aquest país, terra de pas, de trobades, de flux d'idees, de mirades singulars i de mirades universals i vosaltres en sou la millor expressió". "Un país culte és un país que progressa més", ha sentenciat Mascarell.

Emoció en la vetllada

Un dels moments més emocionants de la vetllada s'ha produït quan antics alumnes de l'ESCAC, l'Escola de Cine, han agraït el suport rebut al seu fundador, Josep Maixenchs, que ha destacat els valors d'"aquest relleu en la generació de cineastes i creadors" i ha demanat que "se'ls recolzi perquè no s'ofegui la seva creativitat".

Notícies relacionades

Els Premis Nacionals distingeixen les persones, entitats o institucions de qualsevol àmbit territorial mereixedores d'un reconeixement institucional per la seva contribució singular a la cultura catalana i el seu enaltiment, i es valora preferentment l'excel·lència, la innovació, la trajectòria i la projecció, de manera especial la contribució durant l'any anterior a la concessió.

L'acte d'entrega dels guardons, ideat per la productora de cine i membre del CONCA Isona Passola, ha estrenat aquest any format i s'ha dotat de "catifa vermella", a l'estil dels Premis Gaudí del Cine, i s'han desenvolupat en un espai més monumental com el gòtic Saló del Tinell.