Eduardo Mendoza guanya el Premi Nacional de Cultura

És la primera vegada que el guardó recau en un escriptor d'expressió castellana

Eduardo Mendoza fa una conferència al Saló del Llibre de París.

Eduardo Mendoza fa una conferència al Saló del Llibre de París.

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO/ Barcelona

Ja es coneixen els guanyadors dels Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya que atorga anualment el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca). Segons el comunicat enviat, en aquesta edició "s'ha subratllat més que mai la innovació, la continuïtat i l'excel·lència en un moment de crisi que fomenta incerteses però incentiva l'oportunitat de les sinergies". El Conca ha decidit atorgar 10 distincions, el màxim que permet el marc legal. La dotació del premi és de 15.000 euros. I l'acte d'entrega tindrà lloc el 8 d'octubre.

A la llista si destaca un nom és el d'Eduardo Mendoza (Barcelona, 1943), "que amplia els marges de la narrativa actual amb ironia i sentit de la paròdia".És la primera vegada que la Generalitat premia un escriptor català d'expressió castellana, tal com va suggerir l'any passat el president del Conca Carles Duarte, argument que també va ratificar el conseller Ferran Mascarell.

Notícies relacionades

També són dignes de ressaltarHermann Bonnín (Barcelona, 1935), "per la seva trajectòria innovadora en el món del teatre català des de l'Institut del Teatre i del Centre Dramàtic de la Generalitat (1982-1988), i el pianista de jazz, professor i concertista Agustí Fernández (Palma de Mallorca, 1954), "músic singular, de gran qualitat, virtuosisme i versatilitat".

La resta dels guardonats són els següents: l'oceanògrafa i microbiòloga Josefina Castellví (Barcelona, 1935), elCentre de Lectura de Reus, Josep Maixenchs (Terrassa, 1943), per la seva tasca educativa al capdavant de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (Escac), l'escriptora Imma Monsó (Lleida, 1959), la creadora de joies Elsa Peretti (Florència, 1940), el pensador Josep Ramoneda (Cervera, 1949) i l'escultor Francesc Torres Monsó (Girona, 1922).