Antonio Muñoz Molina, ferm candidat al Premi Príncep d'Astúries de les Lletres

El jurat del guardó destaca que aquest any el pes dels autors espanyols és molt gran

Antonio Muñoz Molina.

Antonio Muñoz Molina. / JULIO CARBÓ

1
Es llegeix en minuts

Ja fa anys que el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres no recau en un autor en espanyol. En concret, l'últim escriptor de parla hispana que va obtenir aquest guardó va ser l'escriptor guatemalenc Augusto Monterroso, l'any 2000, mentre que l'espanyol Francisco de Ayala el va aconseguir el 1998.

Així que sembla probable, i així ho han declarat alguns membres del jurat, que aquest any tocaria un autor en castellà. Els escriptors a tenir en compte són, segons han revelat els membres del jurat, el barceloní Luis Goytisolo, el valencià Francisco Brines i el granadí Antonio Carvajal i, sobretot, el natural de Jaén Antonio Muñoz Molina que, sembla, acumula més vots favorables en l'última ronda de votacions que se celebrarà dimecres, poc abans de fer-se públic el veredicte del jurat. L'autor de 'El genite polaco' té previst visitar Madrid aquesta setmana procedent de Nova York, on té el seu domicili habitual, per participar en la Fira del Llibre.

"A mi m'agrada molt que aquest any hi hagi tant candidat espanyol o de llengua espanyola al Premi de les Lletres", ha recalcat el periodista Juan Cruz. Andrés Amorós ha ressaltat que els candidats espanyols "són molt bons" i ha apuntat que alguna vegada es tornarà a plantejar que aquest premi es doni a un escriptor de llengua hispana.

L'escriptor asturià Xuan Bello ha assenyalat que aquest any la deliberació es presenta tan complexa com la d'altres "però amb la diferència que en aquesta ocasió el pes dels autors espanyols és molt gran i són mereixedors d'aconseguir-lo".

Notícies relacionades

"Goytisolo, Brines i Muñoz Molina són fantàstics candidats", ha asseverat Carmen Riera, que s'ha mostrat partidària que el premi es concedeixi a un espanyol encara que ha reconegut que hi ha escriptors estrangers "de primer ordre".

El periodista Luis María Ansón ha destacat el paper d'acadèmics que tenen Goytisolo, Brines i Muñoz Molina i ha dit que li sembla "lògic" que l'idioma espanyol parlat per 500 milions de persones es vegi recompensat amb aquest guardó. Altres candidats internacionals són autors de la talla del japonès Haruki Murakami i de l'irlandès John Banville.