CONCERT AL PALAU DE LA MÚSICA

Homenatge als dolents

El contratenor Xavier Sabata presenta a Barcelona 'Bad guys', un disc dedicat als personatges pèrfids de les òperes de Händel

Xavier Sabata no cantava a Barcelona des del 2009.

Xavier Sabata no cantava a Barcelona des del 2009. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / Barcelona

El contratenor català Xavier Sabata és un home agradable que no reflecteix gens els malèvols personatges que interpreta aBad guys (Aparté). Es tracta d'un disc dedicat als personatges més pèrfids i venjatius de les òperes de Händel, que demà presenta al Palau de la Música Catalana.«No sé com sonaven els castrati o les contralts de l'època barroca però la meva veu fosca i de registre greu s'hi adapta bé »,destaca Sabata, que actuarà amb Il Pomo d'Oro, conjunt jove especialista en música barroca que dirigeix Riccardo Minasi.

«Els personatges dolents són molt més divertits i et permeten entrar en zones de tu que no has desenvolupat mai. Però compte, els personatges que s'anteposen a l'heroi tenen molts matisos i donen molt de joc dramàtic: hi ha humor, tragèdia i personatges tant masculins com femenins que s'adapten al meu registre»,assenyala Xavier Sabata.

Clima de Berlín

Ell treballa principalment a Alemanya, França i Suïssa. L'última vegada que va cantar a Barcelona va ser al Liceu ambL'incoronazione di Popea, de Monteverdi, el 2009.«M'encanta el rigor alemany, el risc de les seves propostes i la seva llibertat creativa. Allà hi ha molta producció cultural i la cultura interpel·la la societat, una cosa fonamental».I reconeix que si no fos pel terrible clima de Berlín a l'hivern, hi traslladaria el seu camp base.

Per a molts, Xavier Sabata serà sempre l'actor que es va convertir en cantant. No enyora els seus treballs amb General Elèctrica, les seves estrenes al Lliure i el Teatre Nacional a l'inici de la seva carrera.«La música era un cuquet que portava a dins. La meva mare era cantant amateur i jo, abans d'entrar a l'Institut del Teatre, vaig estudiar saxofon», diu Sabata. Vocalment estava fascinat per la facilitat que tenia per al falset i ho va voler potenciar. Es va matricular a l'Esmuc per estudiar música antiga i aprofundir en el repertori barroc. A l'any i mig d'estar allà, el venerat William Christie se'l va emportar a una gira mundial que li va canviar la vida.«Va ser el catalitzador de tot, del meu vessant musical i teatral».

Notícies relacionades

No va necessitar cap concurs, cosa que detesta, gairebé es diria que li produeixen al·lèrgia:«Un no estudia música per competir. El cantant assumeix una responsabilitat artística. La lírica té molta caspa i els concursos són reductes lírics. Sóc anticoncursos».

Des d'aleshores, i després de perfeccionar l'estudi del cant, ha anat assumint riscos a poc a poc que li han obert les portes dels millors coliseus. «Cada vegada amb més seguretat i tenint més clar què busco», comenta l'artista.«Estic en un moment molt dolç. He gravat aquest disc que ara presento a Barcelona i tinc nous projectes discogràfics com Tamerlano, que gravaré amb Decca a la tardor»,avança. També prepara un disc amb música de compositors aficionats del barroc i estrenarà diverses òperes contemporànies, una per any fins al 2017. La primera seràOscar,una creació de Fabrice Bollon.