CONCERT AL PALAU DE LA MÚSICA
Homenatge als dolents
El contratenor Xavier Sabata presenta a Barcelona 'Bad guys', un disc dedicat als personatges pèrfids de les òperes de Händel

Xavier Sabata no cantava a Barcelona des del 2009. /
El contratenor català Xavier Sabata és un home agradable que no reflecteix gens els malèvols personatges que interpreta aBad guys (Aparté). Es tracta d'un disc dedicat als personatges més pèrfids i venjatius de les òperes de Händel, que demà presenta al Palau de la Música Catalana.«No sé com sonaven els castrati o les contralts de l'època barroca però la meva veu fosca i de registre greu s'hi adapta bé »,destaca Sabata, que actuarà amb Il Pomo d'Oro, conjunt jove especialista en música barroca que dirigeix Riccardo Minasi.
«Els personatges dolents són molt més divertits i et permeten entrar en zones de tu que no has desenvolupat mai. Però compte, els personatges que s'anteposen a l'heroi tenen molts matisos i donen molt de joc dramàtic: hi ha humor, tragèdia i personatges tant masculins com femenins que s'adapten al meu registre»,assenyala Xavier Sabata.
Clima de Berlín
Ell treballa principalment a Alemanya, França i Suïssa. L'última vegada que va cantar a Barcelona va ser al Liceu ambL'incoronazione di Popea, de Monteverdi, el 2009.«M'encanta el rigor alemany, el risc de les seves propostes i la seva llibertat creativa. Allà hi ha molta producció cultural i la cultura interpel·la la societat, una cosa fonamental».I reconeix que si no fos pel terrible clima de Berlín a l'hivern, hi traslladaria el seu camp base.
Per a molts, Xavier Sabata serà sempre l'actor que es va convertir en cantant. No enyora els seus treballs amb General Elèctrica, les seves estrenes al Lliure i el Teatre Nacional a l'inici de la seva carrera.«La música era un cuquet que portava a dins. La meva mare era cantant amateur i jo, abans d'entrar a l'Institut del Teatre, vaig estudiar saxofon», diu Sabata. Vocalment estava fascinat per la facilitat que tenia per al falset i ho va voler potenciar. Es va matricular a l'Esmuc per estudiar música antiga i aprofundir en el repertori barroc. A l'any i mig d'estar allà, el venerat William Christie se'l va emportar a una gira mundial que li va canviar la vida.«Va ser el catalitzador de tot, del meu vessant musical i teatral».
Notícies relacionadesNo va necessitar cap concurs, cosa que detesta, gairebé es diria que li produeixen al·lèrgia:«Un no estudia música per competir. El cantant assumeix una responsabilitat artística. La lírica té molta caspa i els concursos són reductes lírics. Sóc anticoncursos».
Des d'aleshores, i després de perfeccionar l'estudi del cant, ha anat assumint riscos a poc a poc que li han obert les portes dels millors coliseus. «Cada vegada amb més seguretat i tenint més clar què busco», comenta l'artista.«Estic en un moment molt dolç. He gravat aquest disc que ara presento a Barcelona i tinc nous projectes discogràfics com Tamerlano, que gravaré amb Decca a la tardor»,avança. També prepara un disc amb música de compositors aficionats del barroc i estrenarà diverses òperes contemporànies, una per any fins al 2017. La primera seràOscar,una creació de Fabrice Bollon.
- En ple estiu Barcelona tanca la font ornamental de Glòries convertida de facto en piscina infantil
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- El Liceu Mar transformarà el Port Vell i costarà 50 milions d’euros
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent