La setmana poètica, del 8 al 14 de maig

Barcelona Poesia es modera

La cita donarà protagonisme al centenari de Salvador Espriu

PAU RIBA 10 de maig, 22 h.

PAU RIBA 10 de maig, 22 h.

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS
BARCELONA

Després de la destitució dels seus anteriors responsables, Martí Sales i Eduard Escofet, la Setmana de la Poesia de Barcelona, del 8 al 14 de maig, farà aquest any un gir de la mà dels seus nous directors, Sam Abrams i Ernest Farrés. S'obrirà la mà a tota la diversitat de la producció poètica en català, «tant els poetes que estan emergint com els poetes sènior», evitant primar unacapelleta o l'altra. És a dir, més pluralitat; però amb ella, també més poetes amb presència oficial; menysslang poetryispoken word i més homenatges a clàssics; menys crits i més murmuris.

Durant la setmana es desenvoluparan més de 30 activitats, en 21 espais de la ciutat i amb 80 participants, a més de les que mantenen, en un programa off, els locals que tenen la flama de la poesia en veu alta durant tot l'any.

MARIA DEL MAR BONET I ESPRIU / Tindrà un pes especial l'Any Espriu, en la clau de reivindicar la seva influència en la poesia actual (un recital de poetesespriuansque revindiquen la seva vigència, amb Margarit, De Palol, Pessarrodona, Sòria i Villatoro, el dia 8, un recital de Maria del Mar Bonet, el dia 11, en què cantarà els poemes de Bartomeu Rosselló-Pòrcel i diverses peces inèdites amb poemes d'Espriu de Lautaro Roses...) No serà l'única barreja entre poesia i altres disciplines artístiques: també aniran a Barcelona Poesia Pau Riba, Ivette Nadal i Rosa Pou, i Joan Josep Mayans interpretant E. E. Cummings, es recordarà Carmen Amaya i hi haurà recitals als museus

Notícies relacionades

Una de les idees principals dels actuals programadors (tot i que l'any passat ja hi va haver una aparició estel·lar de Francesc Garriga Barata) és la convivència entre estils, tendències i generacions diverses: una barreja que es produirà el diumenge 12 de maig al pati de l'IEC, amb quatre recitals de 16 poetes de perfils diversos.

Aquest any, els Jocs Florals de Barcelona obriran la setmana de poesia, el 8 de maig, amb un resum de la producció del 2012, un record als poetes dels quals se celebren centenaris el 2013, l'entrega del premi Jocs Florals al poemariQuan érem divendresd'Àngels Gregori i el premi especial a una obra relacionada amb Salvador Espriu a Carles Miralles.El tancament serà en aquesta ocasió el festival internacional de poesia, el dimarts 14 de maig al Palau de la Música, que ha reduït el nombre de poetes convidats de deu a sis (segons Ernest Farrés, per donar-los més temps, tot i que també hi deu tenir alguna cosa a veure la reducció del pressupost en un 8%). Aquest any, els catalans Francesc Parcerisas i Carles Miralles, l'exiliat xinès Bei Dao, la nord-americana Jorie Graham, l'alemany Hans Magnus Enzensberger i l'italomexicà Fabio Morábito.