John Irving: "Ningú coneix millor les teves pors que els teus fills"

El novel·lista nord-americà publica 'En una sola persona'

L’escriptor nord-americà John Irving, a la llibreria Casa del Llibre de la rambla de Catalunya, aquest dilluns.

L’escriptor nord-americà John Irving, a la llibreria Casa del Llibre de la rambla de Catalunya, aquest dilluns.

1
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / Barcelona

Un noi bisexual que no va conèixer el seu pare i viu un passatger enamorament del seu padrastre. Una fascinant bibliotecària transsexual que guia les seves lectures i la seva iniciació eròtica. Un avi que adora disfressar-se de dona. Un epíleg als bars d'ambient al barri madrileny deChueca. El món alhora desaforat i compassiu deJohn Irving (New Hampshire, 1942) torna a engegar-se amb 'En una sola persona' (Edicions 62), 'Personas como yo', en castellà (Tusquets), la seva novel·la número 13, que té un bell rerefons totalment irvinià. A saber: va ser escrit després de l'anunci del seu tercer fill, Everett, el més proper --que a més actualment estudia a Barcelona-- de la seva condició homosexual.

--Tota la novel·la sembla guiada per la idea que no és l'anatomia, ni les regles socials, sinó el desig el que marca la identitat sexual. ¿És així?

--És veritat. Els homes i les dones heterosexuals no necessiten reflexionar gaire sobre la seva sexualitat. Però els gais, les lesbianes i els transsexuals han d'afrontar que són persones que no desitgen allò que la resta desitja. Ells han de fer un esforç més gran respecte a la seva pròpia identitat.

--¿Li sembla el panorama actual més permissiu?

Notícies relacionades

--Sí, per descomptat. Per això vaig escollir situar l'acció de l'obra en els anys 50, en la meva pròpia generació, quan un gai, una lesbiana o un transsexual --el que la correcció política d'avui diu transgènere-- tenia molts més obstacles, inclòs molt d'odi dirigit a un mateix, molta por a ser impopular o a ser rebutjat fins i tot per les persones que se suposava que l'estimaven.

>> Llegiu la informació completasobre la nova novel·la de John Irvinga e-Periódico.