Les Luthiers: "Fem un humor sense malícia"

El grup argentí presenta a Barcelona 'Lutherapia', que consideren el seu millor muntatge

David Rabinovich (esquerra) i Marcos Mundstock, membres de Les Luthiers, en un moment de l’espectacle ’Lutherapia’.

David Rabinovich (esquerra) i Marcos Mundstock, membres de Les Luthiers, en un moment de l’espectacle ’Lutherapia’. / GERARDO HOROVITZ

1
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / Barcelona

Tres anys després de la seva última visita, llavors amb el seu muntatge 'Los premios Mastropiero', el quintet humoristicomusical argentí Les Luthiers torna a Barcelona. Aquesta vegada, del 7 al 10 de març, a l'auditori del Fòrum, amb 'Lutherapia'. David Rabinovich, a qui li toca estirar-se al divan per ser sotmès a una teràpia "cara, cara" per Marcos Mundstock, ens parla del seu espectacle, pel qual desfilen, entre sessió i sessió de psicoanàlisi còmica, croats viciosos, àvies bandarres, joglars imprudents i exorcistes clandestins.

--Van ser a Barcelona el 2006 i el 2010. Veig que es dosifiquen.

--Bé, nosaltres viatgem unes tres o quatre vegades per any, i no ens agrada treballar més d'un mes seguit. Així que dividim les gires de cada espectacle en 10 o 12 viatges i a cada ciutat espanyola li toca cada 3 o 4 anys, amb l'aforament que creiem que omplirem.

--De 'Lutherapia' diuen vostès que és el seu millor muntatge. ¿Què té d'especial? ¿O diuen el mateix sempre del seu últim muntatge?

--No és l'últim, a Buenos Aires ara representem '¡Chist!', una antologia. 'Lutherapia' té alguna cosa molt especial, que ens encanta. És la psicoanàlisi d'un senyor que no pot fer una tesi sobre Johann Sebastian Mastropiero, però al llarg de la seva psicoteràpia aconsegueix fer-s'ho curar, després de dues hores de riure, cantar i disfrutar amb el públic.

--Això del psicoanalista argentí és gairebé un tòpic aquí a Espanya. ¿És habitual fer humor amb ells, allà? ¿S'ho ha pres malament algú?

--És tan habitual com la psicoanàlisi. El públic de Les Luthiers no s'ho pren malament, tothom sap que hem fet durant anys psicoteràpia de grup, i cadascun de nosaltres també.

--¿Ni tampoc veuen malícia en les seves bromes sobre el preu i la durada de la teràpia?

Notícies relacionades

--No, fem realment un humor sense malícia. L'humorisme de Les Luthiers és tan pur, tan basat en la innocència i la intel·ligència, que ningú s'ofèn.

>>Llegiu l'entrevista completa amb David Rabinovich sobre el nou espectacle de Les Luthiers a e-Periódico.

Temes:

Les Luthiers