Ordenada l'exhumació de les restes de Pablo Neruda per determinar si va morir assassinat

El testimoni de l'assistent i xòfer del poeta, Manuel Araya, porta un jutge a investigar el possible crim del règim d'Augusto Pinochet

El poeta xilè Pablo Neruda, a Budapest el maig del 1956.

El poeta xilè Pablo Neruda, a Budapest el maig del 1956. / EFE

1
Es llegeix en minuts

Unjutge xilèha ordenat l'exhumacióde les restes dePablo Nerudaper determinar si elpoetava morirassassinatpel règim d'Augusto Pinocheto va morir víctima del càncer, després que l'últim any i mig hagin sorgit dubtes per les declaracions d'un antic empleat.

Neruda, militant comunista, va morir a Santiago el 23 de setembre de 1973 als 69 anys, tot just 12 dies després quePinochetassumís el poder després de l'enderrocamentdeSalvador Allende.

La causa oficial de la seva mort sempre ha estat elcàncer de pròstata, però el maig del 2011 l'assistent personali xòfer del poeta,Manuel Araya, va atribuir la mort de Neruda a unainjecció letalsubministrada per agents al servei del règim. SegonsAraya, el Govern de Pinochet volia evitar que l'escriptor s'exiliés i es convertís en un símbol per a l'oposició.

La Fundació Pablo Neruda no creu el xòfer

La Justícia xilena va admetre a tràmit el juny del 2011 unadenúnciadelPartit Comunistaper investigar els fets. Eljutge Mario Carrozava rebutjar com a primera mesura l'exhumació a l'entendre que prèviament s'havien d'analitzar els antecedents i els registres mèdics del poeta per determinar l'abast del càncer.

Finalment, laFundació Pablo Nerudaha anunciat aquest divendres en un comunicat que "fa uns dies" va rebre una notificació de Carroza en què es recordava l'exhumació de les restes de Neruda, sepultades amb les de la seva dona,Matilde Urrutia, a la casa museu d'Isla Negra.

Notícies relacionades

La fundació, que no ha amagat mai el seu rebuig a la versió donada pel xòfer, ha aclarit que col·laborarà amb les peticions del jutge Carroza, perquè "confia plenament que la perícia es portarà a terme amb el màxim respecte i cura possibles". La institució espera que l'examen de les restes "contribueixi a aclarir els dubtes que hi pogués haver respecte de la mort del poeta".

L'exhumació, que estarà coordinada pel Servei Mèdic Legal (SML), es produirà "en una data encara per determinar", ha explicat la Fundació Pablo Neruda.