'L'origen del món', de Courbet, té cara

Un expert en l'obra del pintor afirma a 'Paris Match' que el retrat d'una dona trobat a París formava part del quadro

Portada de la revista ’Paris Match’.

Portada de la revista ’Paris Match’.

2
Es llegeix en minuts

La revista francesa 'Paris Match' va publicar ahir el retrat que suposadament acompanya el cèlebre quadro del realista Gustave Courbet titulat 'L'origen del món', que mostra en primer pla el sexe i el tors d'una dona i que s'exhibeix al Museu d'Orsay de París.

La nova troballa, en què es pot veure una jove amb el cap inclinat cap enrere, és un petit llenç de 41 x 33 centímetres comprat per un col·leccionista anònim en una botiga d'objectes antics per 1.400 euros el 2010. Una investigació de dos anys i una inscripció a la part de darrere del llenç han permès establir que es tracta de la continuació de la controvertida obra del francès Courbet (1819-1877) executada el 1866, explica la revista.

Aquesta publicació també assenyala que el pintor, que no va firmar el retrat, hauria camuflat les seves inicials invertides (CG) a l'orella de la dona pintada. Encara que queden moltes incògnites per resoldre, es creu que la dona de qui el pubis va servir de model per a Courbet podria ser Joanna Hiffernan, una amant del pintor. A més, s'ha confirmat que el quadro que s'acaba de descobrir es va pintar entre el 1858 i el 1869, i els talls a les vores de l'obra fan pensar que va ser separat d'una tela més gran, probablement de l'original d'una sola peça.

L'anònim propietari del quadro diu que està convençut que el nou retrat i 'L'origen del món' formen part d'un mateix estudi del pintor previ a 'Dona amb lloro', una altra peça de contingut eròtic firmada per Courbet que s'exhibeix al Metropolitan Museum of Art de Nova York. 'Paris Match' assenyala que s'ha confirmat que els pigments i els pinzells utilitzats en el retrat coincideixen amb el sulfurós pubis que mostra la vulva femenina al punt focal del quadro i que el Museu d'Orsay exhibeix des del 1995.

Adquirit el 1866 per un diplomàtic otomà anomenat Khalil-Bey, després d'un periple poc clar, el psicoanalista francès Jacques Lacan el va comprar el 1955, encara que va amagar aquest fet. L'obra va passar a mans de l'Estat francès després de la mort del pensador, el 1981, en concepte d'impostos successoris. L'atreviment de 'L'origen del món', que es creu que va ser un encàrrec privat, va portar Courbert a quedar fora del catàleg d'una gran retrospectiva sobre el pintor a París el 1977. Fins i tot quan es va començar a exhibir al Museu d'Orsay, aquesta pinacoteca el va col·locar en una sala a part i el va sotmetre a vigilància intensiva ja que la direcció temia les reaccions que pogués provocar en el públic.

Notícies relacionades

Courbet, amb una producció que aborda temàtiques diverses com les escenes de caça, els paisatges o els bodegons florals, era un “agitador per naturalesa”, segons el descriu el Museu d'Orsay. Retratar eclesiàstics ebris divagant per un camí rural o retratar dones despullades li van valer crítiques per “indecència” i acusacions d'“ultratge a la moral religiosa”. L'obra segueix escandalitzant al segle XXI, com demostra que la xarxa social Facebook cancel·lés sense avís previ el perfil d'un internauta francès que va utilitzar el controvertit quadro com a foto de perfil.

El seu advocat, que va demanar a un tribunal francès que exigís explicacions a la companyia creada per Mark Zuckerberg, va lamentar que aquesta “no distingeixi entre el que és pornografia i el que és una obra d'art”.