NOVEL·LA GRÀFICA SOBRE UFOLOGIA

Un punt blau pàl·lid

Un còmic de l'andalús Pablo Ríos narra vuit casos famosos de persones que van afirmar tenir contactes amb éssers d'altres planetes

El dibuixant Pablo Ríos.

El dibuixant Pablo Ríos. / FRANCESC CASALS

2
Es llegeix en minuts
Joel Mercè
Joel Mercè

Periodista

ver +

La sonda espacialVoyager 1va obtenir el 1990 una imatge de la Terra des d'una distància de 6.000 milions de quilòmetres. Aquesta fotografia va rebre el títol d'Un punt blau pàl·lid, perquè el nostre planeta s'hi veu així: com un petit centelleig de llum. L'astrònom Carl Sagan va usar el mateix títol per a un dels seus llibres més famosos.

És precisament Sagan el personatge que obre i tancaAzul y pálido, la primera novel·la gràfica de Pablo Ríos (Algesires, 1978). El llibre recull vuit històries de persones a qui els va canviar la vida una trobada amb extraterrestres. Tots els casos són molt coneguts entre els aficionats a la ufologia, entre els quals hi ha el mateix Ríos.

El còmic presenta cada un dels contactes amb éssers d'altres mons a través de testimonis, com si fossin capítols d'un documental. Són els protagonistes o els seus familiars els que expliquen al lector la història, en primera persona i parlant-li directament. Els extraterrestres no són el més important, sinó que el focus se centra en les persones amb qui van contactar.«Darrere de cada marcià hi ha un ésser humà», explica l'autor.

El dibuix de Ríos és camaleònic. En la majoria d'ocasions usa com a referència material gràfic real dels casos per donar-los versemblança, però també és capaç de deixar-se anar i narrar un capítol amb un estil que imita de manera fidel el de Jack Kirby, el creador gràfic de la majoria de personatges clàssics de Marvel. No obstant, quan Ríos parla d'influències aAzul y pálido, la principal no procedeix del món del còmic:«El que m'ha inspirat més en la planificació i en el to ha sigut la pel·lícula Señales, de M. Night Syamalan», comenta.

Beneficis a parts iguals

L'autor és novell, però també ho és l'editorial. Entrecómics és una de les pàgines web sobre còmic més importants d'Espanya i, des del passat Saló del Còmic, s'han llançat a editar. Els quatre socis de l'editorial viuen dispersos per la Península i es guanyen la vida amb feines que tenen poc a veure amb el fet d'escriure sobre tebeos i editar-los. El mateix que Pablo Ríos, que treballa vuit hores al dia en una oficina i que ha dibuixat la novel·la gràfica a estones: llevant-se aviat, anant-se'n a dormir tard i els caps de setmana.

Notícies relacionades

El còmic és una aposta personal, tant del dibuixant com de l'editorial. Una vegada s'hagi pagat el cost de la impremta, la meitat dels beneficis serà per a l'autor i l'altra meitat, per als editors.

El canal principal de venda d'Entrecómics Comics és internet, encara que hi ha una petita quantitat de llibreries que venen el llibre, repartides per tot Espanya. De moment, l'àlbum ja ha despertat l'interès dels aficionats a la ufologia, tant dels que creuen en els contactes com dels que es dediquen a desmuntar-los.

Temes:

Còmic