ELS GUARDONS DE LA MECA DE LA HISTORIETA

El dibuixant satíric holandès Willem, Gran Premi a Angulema

'Quai d'Orsay', els secrets del Ministeri d'Exteriors francès, reconegut com a Millor Àlbum en el festival de còmic francès

'Castilla drive', d'Anthony Pastor, de pare espanyol, és premiat com a millor còmic de gènere negre, i l'àlbum de ciència-ficció 'Aama', com a millor sèrie

’Aama’, de Frederik Peeters, premi a la millor sèrie.

’Aama’, de Frederik Peeters, premi a la millor sèrie.

2
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / Barcelona

La 40a edició delFestival Internacional de Còmic d'Angulema, la ciutat francesa considerada la meca de la historieta, s'ha clausurat avui amb la tradicional entrega de premis, que aquest any han reconegut amb elGran Prix la carrera, i la mirada corrosiva sobre l'actualitat, del dibuixant i il·lustrador holandèsWillem, de 71 anys, conegut per les seves tires per al diari 'Libération' i les vinyetes satíriques a 'Charlie Hebdo', la revista que va reproduir les polèmiques caricatures de Mahoma.

La visió satírica deWillem, pseudònim de Bernhard Willem Holtrop, establert a França des del 1968, recau sobre els defectes de la societat, des de la política, les guerres, la sexualitat o els genocidis fins als extremismes i la religió.

Humor al Ministeri d'Exteriors francès

La política, també vista amb humor i fina ironia, ha centrat l'altre gran premi d'Angulema, el Fauve d'Or almillor àlbum, que ha coronat el treball realitzat en el segon volum de 'Quai d'Orsay. Crónicas diplomáticas', pel dibuixant Christophe Blain i el guionista Abel Lanzac (publicat a Espanya per Norma).

Aquestes vinyetes, inspirades en Dominique de Villepin, recorren anècdotes polítiques al Ministeri d'Exteriors francès i revelen secrets diplomàtics. En aquest segona entrega, el ministre Alexandre Taillard de Vorms s'enfronta a una crisi global causada pel desig dels Estats Units d'entrar en guerra amb un petit país del Pròxim Orient. ¿Els sona? L'obra està sent portada al cine per Bertrand Tavernier amb Thierry Lhermitte en el paper de De Vorms.

Pare espanyol

Presència mig espanyola al Fauve Polar, que premia un còmic de gènere policíac: 'Castilla drive' (acabat de publicar a Espanya per La Cúpula) , obra d'Anthony Pastor (1973), dibuixant de pare espanyol i mare francesa, que va passar l'adolescència a Madrid, es va formar a l'Escola d'Arts Decoratives de París i va treballar a Anglaterra lligat al teatre. 

 

'Castilla drive' és una novel·la negra protagonitzada per Sally Salinger, dona de detectiu, amb dos fills i un marit fugit, que es posa al capdavant del negoci, en què s'encarrega d'investigacions d'adulteris i fraus a empreses d'assegurances fins que topa amb el cas d'Osvaldo Brown. És un home sense família, que escriu poemes i treballa de netejador amb la por que qui un dia el va disparar, i el va tocar a l'orella, ho torni a fer i aquesta vegada no falli.

Toriyama i 'Bola de drac'

ElPremi Especial del festival ha consagrat l'obra del japonès Akira Toriyama, de 57 anys, i creador de 'Bola de drac', el manga més venut del món (que el 2012 va celebrar dues dècades de la seva arribada a Espanya).

Ciència-ficció per a la millor sèrie

Notícies relacionades

El guardó a la millor sèrie ha estat per a 'Aama 2. La multitud invisible', del suísFrederik Peeters (Ginebra, 1974), publicada a Espanya a Astiberri. L'autor de 'Lupus' reprèn en aquesta saga de ciència-ficció la història de Verloc, que després de despertar-se amnèsic i havent-ho perdut tot, surt a buscar una misteriosa substància amb propietats insospitades anomenada aama.

'Le Nao de Brown', de Glyn Dillon, ha aconseguit elPremi Especial del jurat i 'Automne', Jon McNaught, el d'Autor Revelació. El Premi Patrimoni ha recordat el mític còmic'Krazy Kat,1925-1929', del nord-americà George Herriman, mort el 1944.