LA MECA INTERNACIONAL DE LA VINYETA

El pare d'Astèrix regna a Angulema, la capital del còmic

Uderzo protagonitza una important exposició en la gran cita de la historieta que aquest dijous obre les portes a la ciutat francesa

Astèrix i Obèlix, els icònics personatges creats per Uderzo i Goscinny.

Astèrix i Obèlix, els icònics personatges creats per Uderzo i Goscinny.

2
Es llegeix en minuts
EFE / Angulema

El dibuixantAlbert Uderzo, pare juntament amb el difunt guionistaRené Goscinny de la saga d'Astèrix el Gal, serà la gran estrella convidada a la 40a edició delFestival Internacional del Còmic d'Angulema, la gran cita amb la historieta, que obre avui les portes fins diumenge i converteix cada any aquesta localitat de l'oest francès en l'epicentre del còmic mundial.

El festival, que en l'anterior edició va congregar més de 200.000 persones, rendeix homenatge, amb la gran retrospectiva'Uderzo in Extenso', al cocreador d'una icona del novè art. Retirat dels llapis, el dibuixant va decidir fa dos anys passar el testimoni del seu incansable heroi gal, i a partir d'ara és Didier Conrad qui agafarà el relleu amb els dibuixos, Thierry Mébarki amb el color i Jean-Yves Ferri amb els guions de les aventures que transcorrin en aquest poble habitat per irreductibles gals, que espera estrenar un nou àlbum aquest any.

"No sento nostàlgia. Un sempre lamenta no ser més jove, però, en la part essencial, està bé haver viscut el que he viscut", va relatar l'artista, de 85 anys, a la revista 'Les Inrockuptibles', amb motiu de la mostra que li dedica Angulema, festival que ja el va reconèixer amb el seu premi honorífic el 1999.

Mostra sobre Mickey i Donald

Angulema dedicarà també un espai a la mostra'Mickey & Donald, tot un art', consagrada als dos icònics personatges de Walt Disney, nascuts el 1920 i el 1934. Un altre dels atractius del festival seran els 60 anys de carrera del convidat especial Leiji Matsumoto, que és el pare de títols com 'Capitaine Albator' o 'Galaxy Express 999'. Un altre dels convidats de gala serà Jean-C Denis, autor de 'La fuite en avant', 'Quelques mois à l'Amélie' o 'Zone Blanche', a qui s'homenatja a través de 150 obres originals i que exerceix a més com a president del jurat d'aquest any.

Notícies relacionades

Entre els 32 títols de la secció oficial que aspiren a guanyar elspremis de la cita del còmic, hi concorren l'argentí Lucas Varela amb 'Paolo Pinocchio', basat en una versió amoral i sense escrúpols del ninot mentider; els francesos Julie Birmant i Clément Oubrerie amb 'Pablo, T2. Apollinaire', segona entrega d'una biografia en còmic de Picasso; 'Moi, René Tardi, prisionier du Stalag II', en què Jacques Tardi parla sobre el captiveri del seu pare a Polònia durant la segona guerra mundial, i 'I am a hero', del japonès Kengo Hanazawa.

Record a Moebius

Angulema també recordaràMoebius, pseudònim de Jean Giraud, icona de la historieta mort fa un any. El seu nom ha quedat  inscrit en un dels edificis de la ciutat del còmic d'Angulema, enclavament que el va guardonar com a millor artista del novè art el 1981.