La sala Jamboree s'obre a altres disciplines

La poesia, el teatre i el cine formaran part de la programació del temple jazzístic

Andrea Motis interpreta ’Between the devil and the deep blue’ amb Joan Chamorro i Josep Traver. / M.TUDELA / E.SOTOS.

3
Es llegeix en minuts

ElJamboreeinicia una nova etapa estrenant director artístic, el periodista i crític musical Pere Pons, i obrint-se a altres disciplines. L'única sala de jazz d'Espanya que ofereix una programació diària durant tot l'any inclourà aquest 2013 teatre, cine i poesia, amb l'objectiu d'ampliar el seu camp d'acció i atraure nous públics.

Els primers a actuar seran Diego Amador Trio iLlibert Fortuny (del 23 al 27 de gener). Serà la primera vegada que el pianista i 'cantaor' actuarà amb el saxofonista (casualment tots dos van compartir discogràfica, la mítica Nuevos Medios, de Mario Pacheco). Li agafarà el relleu la Dream Big Band de Vicens Martin, amb la cantant Gemma Abrié, que abordà temes inspirats en l'obra poètica de Josep Carner (29 de gener, dins de la programació del Festival BarnaSants).

Dues actuacions i una 'jam session' acolliran un dels músics que van inaugurar el primer Jamboree, el trompetistaWally Besser, acompanyat d'altres músics de la seva generació, com el pianista Pere Ferré o el bateria Adrià Font (del 2 al 4 de febrer).

En memòria a Guillem d'Efak

I també propiciat per BarnaSants tindrà lloc l'espectacle teatral 'Tots aquest dois', de Pep Tosar i Maitia Trio, un muntatge musical al voltant de la figuraGuillem d'Efak, la veu més negra de la Nova Cançó.

El 16 de febrer la cita serà amb el 'bluesman' de Carolina del Nord Big Daddy Wilson. I ja al març els poetes Joan Margarit i Pere Rovira pujaran a l'escenari per recitar els seus versos, recolzats per Perico Sambeat i el seu trio. El mateix saxofonista que els dies 8 i 9 de març compartirà micròfon amb el trompetista Joe Magnerelli.

De nou sota el paraigua de BarnaSants, s'inclou l'actuació del guitarrista i cantantAmadeu Casas,que presentarà el seu disc 'Matèria orgànica' (10 de març). I tres dies després la Mahler Chamber Orchestra desplegarà la intensitat i bellesa del seu repertori.

L'endemà Eli Degibri, primera figura del jazz, tocarà en format de quartet. I el 16 de març actuarà Robin Williamson (BarnaSants), el fundador de la llegendària The Incredible String Band, tot un referent mundial del folk psicodèlic. Al març tindrà lloc un concert en homenatge a Tete Montoliu (aquest 2013 hauria complert 80 anys), amb artistes encara per determinar.

Gravació d'un disc d'Andrea Motis i Joan Chamorro

Entre les actuacions de l'abril destaquen la que oferirà el grup deJoan Chamorro iAndrea Motis,amb el saxofonista Scott Hamilton com a convidat. El concert serà triple (12, 13 i 14 d'abril) i es convertirà en un pròxim treball discogràfic (en directe). 

I també són dignes de ressaltar els recitals del bateria Al Foster (17 d'abril) i deQuico Pi de la Serra (20 d'abril), un clàssic de la Cançó que es va educar musicalment entre les parets d'aquesta cava del jazz als anys 60, escoltant Renné Thomas i altres grans estrelles del jazz i del blues.

Els dies 24 i 25 d'abril cantarà una de les grans dames del jazz,Nnenna Freelon.I l'endemà el quintet Atomic visitarà per primera vegada el Jamboree. Entre la programació de maig destaca l'espectacle 'Univers Cortázar. Rayuela' (dia 2), a càrrec del saxofonista Miguel Zenón i el pianista Laurent Coq, una proposta al voltant de l'univers de Cortázar i inspirada en els personatges de la seva obra de referència.

Notícies relacionades

El maig serà un mes intens: des d'Avishai Cohen fins a Kris Davis, passant per Gorka Benítez amb David Xirgu, Rudresh Mahanthappa, Ken Vandermark amb Agustí Fernández, Martino Trio, Carmen Souza, Gary Smulyan, José Alberto Medina & Dick Oatts i finalment el recentment guardonatJorge Pardo desfilaran per la sala (l'Acadèmia Francesa de Jazz l'ha distingit com millor músic europeu). 

I al juny els programats sónRaynald Colom, Albert Bover i Juan Perro (l'àlter ego deSantiago Auserón). Els diumenges, a les deu de la nit, el Jamboree es convertirà en una sala de cine, i acollirà la projecció de pel·lícules com 'Tuya siempre', de Manuel Lombardero, i 'Kids and Music. Sant Andreu Jazz Band',la pel·lícula guardonada en la secció nacional de l'últim festival Beefeater In-Edit (de fet la cinta arribarà a les sales de tot Espanya del 16 al 28 de febrer).