El catàleg raonat dels dibuixos de Ramon Casas estarà acabat el 2016

L'obra, que lideren l'especialista Isabel Coll i el Museu del Modernisme Català, també inclourà els cartells

Fragment d’un dels dibuixos de Ramon Casas exposat a la galeria Gothsland.

Fragment d’un dels dibuixos de Ramon Casas exposat a la galeria Gothsland.

2
Es llegeix en minuts
EFE / Barcelona

Un equip d'experts treballa en el catàleg raonat dels dibuixos del pintor modernista Ramon Casas, que, segons ha explicat un dels especialistes,Gabriel Pinós, estarà acabat el 2016, en el 150è aniversari del naixement de l'artista.

Pinós és a més el comissari de l'exposició que es pot veure des d'aquest cap de setmana a la galeria d'art Gothsland de Barcelona, centrada en el Ramon Casas dibuixant, que"va retratar més bé que ningú la societat civil de la seva època i va saber captar la bellesa i sensualitat de la dona". En els dibuixos, la dona hi apareix en interiors amb barrets i altres adorns als cabells, en què les puntuals notes de color brillen sobre els traços al carbó. En l'exposició també s'hi pot contemplar un dibuix de Júlia, la seva model favorita i en el futur la seva dona, immortalitzada en aquesta ocasió en una escena d'interior, en què llegeix plàcidament un llibre. En representació de l'obra gràfica de Casas, també s'hi exhibeixen tres dibuixos de 'Pèl i Ploma', dels que enviava a cada un dels subscriptors d'aquesta revista cultural.

Obres inèdites

El projecte del catàleg raonat dels dibuixos va començar, explica Pinós, abans de l'estiu, en una trobada amb la gran especialista en Casas Isabel Coll, autora del catàleg raonat de la seva pintura; la seva filla, Isabel Artigas, especialitzada en el modernisme, i Marc Codina, besnét del pintor.

La realització d'aquesta investigació és, remarca Pinós, una iniciativa privada emparada pelMuseu del Modernisme Català, que no compta amb ajudes oficials. La dificultat de trobar els dibuixos de Ramon Casas ha portat els investigadors a posar en marxa un correu electrònic dins del mateix museu (ramoncasas@mmcat.cat) per facilitar el contacte ambcol·leccionistes privats que permeti localitzarobres inèdites de Casas.

Notícies relacionades

Encara que els especialistes no poden calcular quants dibuixos s'inclouran en el catàleg raonat, creuen que"n'hi haurà milers, o potser desenes de milers, ja que només per a 'Pèl i Ploma' en va realitzar un per a cada un dels centenars de subscriptors durant quatre anys (1899-1903), tots de la mateixa mida (31 x 24 centímetres) i tots amb una model de perfil, bé amb una flor, un adorn als cabells o un barret". A més dels dibuixos, la intenció és incloure en el catàleg l'obra gràfica, inclososels cartells.

El catàleg, assegura Pinós, "facilitarà a més que es delimiti l'obra real de la falsa de Casas, un artista que va agradar molt des del principi i fins i tot es detecten falsificacions en vida del pintor".

Temes:

Ramon Casas Art