una comèdia de trajectòria singular al TNC

Del fracàs a la glòria

'La bête', de David Hirson, va saltar de Broadway després d'una crítica duríssima

David Hirson, autor de ’La bête’, ahir, a l’escenari del TNC.

David Hirson, autor de ’La bête’, ahir, a l’escenari del TNC. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA
BARCELONA

Somiava ser actor però s'ha convertit en un autor d'èxit amb només dues obres:La bête, que avui s'estrena a la Sala Gran del TNC, iWrong mountain. Totes dues han triomfat, però el tortuós camí cap a la glòria deLa bêteés tan curiós com aquesta comèdia ambientada al segle XVII escrita en vers.

«No necessito firmar la pau amb el crític delNew York Timesque es va carregar el primer muntatge deLa bêtea Broadway. Aquesta obra no és per a tots els paladars i, a més, veient-ho amb perspectiva, allò va ser el principi de tot», explica 21 anys després David Hirson (Nova York, 1958), a Barcelona per l'estrena d'aquesta nit. El que no es podia imaginar és la reacció de 28 destacades personalitats -com les actrius Katherine Hepburn, Joanne Woodward i el director i coreògraf Jerome Robbins- que van publicar una carta defensant l'originalitat deLa bêteen contra de l'opinió de l'influent crític. «Jo sabia que l'obra no era per a tothom perquè és estranya: o l'estimes o l'odies», diu l'autor respecte del text que va començar a escriure als 27 anys amb la intenció de fer una cosa anticonvencional però accessible.

PREMIADA A LONDRES / Per sort, l'any següent de la ràpida retirada de l'obra a Broadway, es va estrenar a Londres el 1992 amb èxit i va guanyar el premi Lawrence Olivier a la millor comèdia de l'any. El 2011, quan l'obra ja s'havia representat a diversos països, va tornar a Nova York amb una nova producció. Llavors sí que va triomfar. «Vaig escriureLa bêteamb ganes de posar-me a prova. Volia fer una cosa diferent i exòtica. I, com que era jove i boig, em vaig atrevir a escriure-la en vers», recorda Hirson.

«M'encantava la musicalitat de les obres de Molière en francès i vaig voler traslladar-la a un text en anglès». S'ho va plantejar com un repte. «Escriure en vers et marca una estructura. Les seves pautes et limiten, però, paradoxalment, et donen una gran llibertat».

Després de la polèmica de la primera estrena a Broadway, Hirson va trigar gairebé 10 anys a estrenar una altra obra a Nova York,Wrong mountain.Actualment prepara la tercera. «No sóc un autor prolífic i tinc una vida al marge del teatre. Això em permet fer les coses d'una altra manera», diu aquest fill de dramaturg i actriu. «De petit anava molt al teatre. Vaig tenir el privilegi de veure obres entre bastidors», recorda.

Notícies relacionades

AUTOR RESERVAT / Per a ell el que és difícil a l'hora d'enfrontar-se a un full en blanc és despullar la seva ànima. «No sóc un perfeccionista. Si escric poc és perquè em preocupa exposar massa de mi. Més enllà de si agraden les meves creacions, la gent descobreix coses teves en els textos i et jutja», destaca l'autor, bastant reservat sobre la seva vida privada i sobre el contingut de la seva pròxima obra.

Respecte del debat que plantejaLa bête, entre l'alta cultura que predica el dramaturg Elomire -anagrama de Molière- i la popular que representa Valere -un bufó amb un do per comunicar-, explica Hirson: «Tots dos són dues cares de la mateixa moneda. Tots portem a dins alguna cosa de Valere i alguna cosa d'Elomire. El concepte de puresa no va amb la cultura, ni amb l'ésser humà. Veure les coses d'una única manera només pot portar a l'extremisme».