POLÈMICA RESTAURACIÓ

Més de 10.000 usuaris demanen que es mantingui la nova versió de l'eccehomo

Les xarxes socials es van inundar de muntatges amb les cares de famosos com Paquirrín, Rajoy o Belén Esteban

Muntatge de la cara de Messi amb l’eccehomo.

Muntatge de la cara de Messi amb l’eccehomo. / FACEBOOK

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

Arran de larestauració de l'eccehomo restauracióeccehomo deBorjaportada a terme per la veïnaCecilia Giménez, un internauta ha iniciat unarecollida de firmes a través de la plataforma change.orgperquè aquesta nova versió es mantingui tal qual. Fins al moment la pàgina web ha aconseguitmés de 10.000 firmes de les 15.000 necessàries.

El treball que ha realitzat aquesta 'restauradora' al mur delsantuari de Misericòrdia s'ha convertit en poques hores en tema principal, tant a les xarxes socials com als mitjans de comunicació espanyols i internacionals. La dona va decidir pel seu compte portar a terme la restauració, encara que ella assegura que el capellà de l'església estava al cas del seu treball,però el resultat final no ha agradat a tothom, cosa que ha causat que aquesta setmana hi hagi hagut crítiques de tota mena.

Tot i així, per internet es poden trobarsuports a la veïna de Borja, com és el cas de la pàgina web change.org, que ha iniciat una recollida de firmes per deixar tal qual la nova versió que ara està al Santuari de Misericòrdia. La iniciativa va dirigida directament al'Ajuntament de Borja i està encapçalada per l'internauta Javier Domingo, que vol mantenir el treball de Cecilia Giménez per la seva bona voluntat.

Des de change.org es pot llegir elmanifestredactat perJavier Domingo en què defineix el treball de la veïna de Borja com "un intel·ligent reflex de la situació política i social del nostre temps", a més de "combinar intel·ligentment l'expressionisme primitiu de Francisco de Goya, amb figures com Ensor, Munch, Modigliani o el grup Die Brücke, pertanyent al corrent artístic de l'expressionisme alemany". Són aquests motius pels quals demanen que la pintura es mantingui tal com està en l'actualitat.

La recollida de firmes a les 11.15 d'aquest dilluns ja pujava a més de 10.300 i no para d'augmentar a mesura que passen les hores. A més, els usuaris que decideixin contribuir a la causa deixant la seva firma a la pàgina poden exposar els motius pels quals creuen que la pintura s'ha de deixar tal qual.

PAQUIRRÍN O RAJOY COM A ECCEHOMO

Com ja és habitual, Facebook i Twitter no han trigat a fer bromes sobre el tema i les versions humorístiques de la restauració amb les cares de famosos comPaquirrín, Rajoy, Belén Esteban o Mr. Beans'han estès per tota la xarxa. Aquest fet ha provocat que es dispari l'enginy i la mala llet dels internautes que han generat milers de comentaris.

AFacebook, per exemple, s'han creat diversos grups de ficticis admiradors del canvi, como és el cas de la pàgina 'Club de Fans de Cecilia : La restauradora del Cristo de Borja', que ja compta amb 51.951 seguidores. ATwitter de seguida va sorgir l'etiqueta #eccemono i perInstagramvan córrer els ja esmentats muntatges amb cares de gent coneguda. Per un altre costat, aYoutubeja existeix el muntatge d'un vídeo que representa un tràiler fictici sobre una pel·lícula de la resturació de l'eccehomo.

RESSÒ INTERNACIONAL

Lapremsa internacional no ha estat menys i ha saltat als mitjans de comunicació de diversos països, des d'Europa fins als Estats Units, on els grans rotatius parlen de la restauració amb una barreja d'estupor, ironia i tristesa.

'The New York Times' parla "del pitjor projecte de restauració vist" i confessa que en un principi va pensar en un acte de vandalisme fins que Cecilia Giménez es va atribuir el treball.

Notícies relacionades

La'BBC' s'ho agafa seriosament i lamenta les "esquitxades de pintura a l'atzar" fetes per les bones intencions d'una dona gran. Per la seva banda, el també anglès 'The Independent'assegura que l'aparició de les taques blanques que inunden el quadro, just en la imatge que hi ha d'abans de la intervenció de Cecilia, també podrien haver estat provocades per ella al raspar el fresc abans d'iniciar el "treball de restauració". Un altre dels diaris europeus, 'Liberation', titulava amb un "Espanya: ¿La pitjor restauració de tots els temps?".

La pàgina web especialitzada en art'GalleristNY' ha publicat una entrada sobre la desastrosa intervenció en l'eccehomo que ha rebut una gran quantitat de comentaris, molts dels quals són sarcàstics.