NOU RUMB

Aprovat el Pla director del Liceu fins al 2016-17

Una persona de la societat civil ocuparà la presidència del Patronat i de la Comissió Executiva

Imatge de l’interior del Liceu.

Imatge de l’interior del Liceu. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / Barcelona

El Patronat de la Fundació del Gran Teatre del Liceu ha aprovat el nou Pla Director que marcarà les línies d'actuació del Gran Teatre les pròximes cinc temporades. A través d'un comunicat el Liceu va explicar que es han modificat els estatuts per canviar la manera de treballar i agilitzar la gestió del coliseu. A partir d'ara serà el president de la Generalitat qui nomeni al president del Patronat, que també ho serà de la Comissió Executiva. La persona escollida ha de ser un representant de la societat civil i ocuparà el càrrec durant cinc anys renovables.

Amb aquesta mesura es canvia el model de governança, i d'aquesta manera s'evita la falta de continuïtat que fins ara es produïa amb un sistema poc eficaç en què la presidència era rotativa entre les diferents administracions que formen part del Patronat: Ministeri de Cultura, Generalitat de Catalunya, Ajuntament i Diputació de Barcelona .

El Patronat tindrà quatre vicepresidents: el conseller de Cultura, el secretari d'Estat de Cultura, l'alcalde de Barcelona i el president de la Diputació de Barcelona. La Comissió Executiva comptarà amb representants públics i privats: Generalitat de Catalunya, Administració de l'Estat, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Consell de Mecenatge i Societat del Gran Teatre del Liceu. Però cadascuna de les administracions podrà designar un representant de la societat civil de reconegut prestigi perquè ocupi la seva plaça.

El nou full de ruta o Pla Director s'aplicarà a partir de la pròxima temporada i serà vigent fins a la 2016-2017. Un dels principals objectius és assegurar la sostenibilitat del Gran Teatre. Per a això s'introduiran canvis per optimitzar els recursos i l'eficàcia del teatre intentant mantenir la filosofia actual: excel·lència artística, equilibri entre obres de repertori i noves, implicació en la societat i cultura del país. 

GENERAR INGRESSOS, EVITAR DESPESES

Incrementar els ingressos propis, cosa difícil en època de crisi, disposar de més marge per a l'activitat artística i reduir els despeses d'estructura són els objectius fixats sobre el paper per aconseguir equilibrar les delicades finances del teatre. L'objectiu és que la temporada 2016-17 el Liceu generi el 60% d'ingressos propis de la temporada en lloc del 50% actual. El pla estableix una reducció progressiva dels despeses d'estructura per passar del  66,7% de l'actual a un 58,1% el 2016-2017, sense afectar la inversió artística, ja que es preveu mantenir el cost mitjà per funció.

El nombre de funcions al Liceu oscil·laran entre les 100 i 110 funcions, 85 d'òpera. Aquestes seran ampliables fins a quinze més si hi ha una estratègia comercial que les avali. Cada temporada es programaran de deu a onze títols dels quals, com a mínim, vuit seran de repertori. La programació de dansa comptarà amb 10 funcions per temporada, de dos o tres companyies. Es realitzaran sis recitals, concerts o òperes en versió concert.

La tasca educativa del Petit Liceu es mantindrà i se seguirà apostant per realitzar actuacions del Cor i l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu en altres auditoris catalans com el Palau i l'Auditori. També es contempla potenciar les seves gires tant dins com fora de Catalunya.

Notícies relacionades

MÉS FLEXIBILITAT I PREUS 'DINÀMICS'

Es mantindrà el seient fix per als abonats i es potenciarà una política d'abonaments més flexible. No es preveuen augments lineals i homogenis en els preus de les localitats, sinó l'aplicació de preus 'dinàmics'. I es preveu augmentar els ingressos amb la venda d''altres productes' i de 'serveis complementaris'. Es fomentarà el lloguer d'espais del Gran Teatre i es buscaran noves fórmules de mecenatge per buscar recursos.