RECONEIXEMENT A L'AUTOR DE 'PA NEGRE'

La Universitat de Vic investirà doctor honoris causa Emili Teixidor

És la primera vegada que la institució, creada fa 15 anys, concedeix aquest honor

Emili Teixidor, al passeig de Gràcia de Barcelona, l’any passat.

Emili Teixidor, al passeig de Gràcia de Barcelona, l’any passat. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
MERCÈ TERUEL / Barcelona

LaUniversitat de Vic investiràdoctor honoris causa l'autor de Pa negre, l'escriptor i pedagogEmili Teixidor, el 23 de febrer vinent. És la primera vegada que la universitat de la comarca on va néixer l'escriptor (Roda de Ter, 1933), creada fa 15 anys, atorga aquest grau honorífic. 

Segons la universitat, tant la vocació pedagògica de l'escriptor com la seva extensa obra literària són els motius que han portat a concedir el títol a Teixidor. "És un dels escriptors més reconeguts de la llengua catalana, que s'ha convertit en un dels clàssics moderns de la literatura, tant per a nens i joves, com per a adults", argumenta el centre.

El primer rector de la Universitat de Vic, Ricard Torrent,  pronunciarà lalaudatio del nou doctor, que serà apadrinat perFrancesc Codina, degà de la Facultat d'Educació, Traducció i Ciències Humanes.Teixidorha participat en moltes de les activitats impulsades per aquesta facultat, amb la qual manté un estret vincle.

Nombrosos reconeixements

Emili Teixidor, company d'escola deMiquel Martí i Pol a Roda de Ter, va començar la carrera de mestre a la comarca d'Osona. A finals dels anys 60 es va iniciar en la literatura infantil i juvenil en català (amb èxits com la sèrie de La formiga piga) i no va publicar la primera obra per a adults,Sic transit Glòria Swanson, fins al 1979.

Notícies relacionades

Entre els reconeixements queTeixidor ha rebut hi figuren la Creu de Sant Jordi (1992), el premiCrítica Serra d'Or de literatura juvenil (1995), el Premio Nacional del Ministerio de Cultura de literatura infantil i juvenil (1997) i elSant Jordi de novel·la del 1999 per El llibre de les mosques(2000).

El 2003 va publicar la novel·la Pa negre (premis Joan Crexells, Lletra d'Or, Premi Nacional de Cultura de Literatura i premi Maria Àngels Anglada), portada al cine el 2011 pel directorAgustí Villaronga.  

Temes:

Uvic