AUTOR DE 'SOLARIS'

Google recorda Stanislaw Lem amb un joc interactiu

L'animació dura cinc minuts si es resol correctament

El ’doodle’ de Google sobre Stanislaw Lem, resolt. / YOUTUBE

1
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / Barcelona

Google dedica aquest dimecres la imatge principal del seu buscador a l'autor polonès de ciència-ficcióStanislaw Lem, amb undoodle que és un autèntic curt de dibuixos animats.

El motiu és recordar els 60 anys de l'aparició de la seva primera obra (que no esmenta), encara que la referència més immediata per al lector sigui el 50 aniversari de la publicació de Solaris, la novel·la més coneguda de Lem i una autèntica fita del gènere.

De Stanislaw Lem (1921-2006), va dir Arthur Clarke(2001 una odissea a l'espai) el 2003 que era l'autor viu més important de ciència-ficció, encara que també ha escrit assajos filosòfics sobre les relacions entre pensament i tecnologia.

Escriptor polonès, va publicar les seves obres i va ser un autor reconegut pel règim comunista, encara que va tenir alguns problemes amb la censura. Va sortir de Polònia el 1982, encara sota el teló d'acer, per instal·lar-se a Berlín i no va tornar al seu país fins al 1988, quan ja es gestava la caiguda del mur.

Va veure la seva obra traduïda a l'anglès bastant tard (la traducció deSolaris és del 1974), però això no va impedir el reconeixement dels lectors.Solaris, una reflexió sobre la incomunicació i la culpa, va ser portada al cine dues vegades. La primera, pel director rus Andrei Tarkovski, va obtenir el premi especial del jurat al festival de Cannes i és més fidel a la novel·la original, que aborda la comunicació amb els extraterrestres. La segona, de Steven Soderberg i amb George Clooney com a protagonista, aprofundeix en la història romàntica del protagonista amb la seva dona ja morta.

Sistema operatiu

Solaristambé dóna nom a un sistema operatiu desenvolupat per Sun Microsystems a partir d'Unix i que s'utilitza especialment per a multiprocessament, una de les bases del buscador de Google. Una referència habitual entre informàtics, que tendeixen a recórrer a la ciència-ficció per batejar productes (les primeres versions d'Android fan referència a¿Sueñan los androides con ovejas eléctricas?, la novel·la en què es basa Blade Runner).

Notícies relacionades

El doodle de Google recrea, en canvi,La Cyberiada, una sèrie d'històries basades en la comunicació amb robots que va il·lustrar el seu col·laborador Daniel Mroz. I presenta els intents d'ensenyar a pensar a un robot mecànic que recorda els dibuixos animats dels anys 50.

Un dels grups emblemàtics de laMovida madrilenya,Aviador Dro, té un disc amb aquest nom, en què hi ha una cançó titulada Yo Cyborg.